Na zastupitelstvu panovala shoda, přesto soud vyhlášku o posunutí nočního klidu na 23. hodinu zamítl, posteskl si starosta Příbrami

11. červenec 2023

Hostem pořadu K věci byl starosta města Příbram Jan Konvalinka.

Ústavní soud těsně před začátkem prázdnin zrušil část loňské vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Konkrétně ustanovení, které posouvalo o prázdninách, v pátek a v sobotu, noční klid o hodinu, tedy na 23. hodinu.

„Odůvodnění máme a rozumíme tomu. Víme, proč a na základě čeho Ústavní soud takto rozhodl. Zajímavé na tom ovšem je to, že Ústavní soud nerozhodl úplně jednomyslně, že tam byla skupina těch soudců, kteří měli odlišný názor,“ konstatuje starosta.

„Záměrem byla jednoznačně podpora komunitního života. Venku je v létě hezky teplo, lidé se chtějí déle shromažďovat venku a nám to dávalo smysl. I v rámci zastupitelstva na tom fungovala docela pěkná shoda. Ministerstvu vnitra se to nepozdávalo, takže na podnět se tím začalo zabývat. My jsme s ministerstvem v podstatě byli po celou dobu na jedné lodi, protože jak my, tak ministerstvo chtělo získat nějakou rozhodovací praxi a jiná cesta než dospět k rozsudku Ústavního soudu, tam nebyla,“ vysvětluje Konvalinka.

Určitá cesta, jakým způsobem tuto věc vyřešit, existuje. „Je to změna legislativy. Uvidíme, jestli ostatní samosprávy, které jsou podobnou problematikou dotčeny, budou chtít v tomto nějakým způsobem konat. Ještě to v tuto chvíli posuzujeme společně s právníky. Zase na druhou stranu není to něco, na čem by stál a padal veškerý život ve městě.“

Co speciálního si připravili v Příbrami na prázdniny a jak pokračuje rekonstrukce příbramského aquaparku? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , djo
Spustit audio