Nákupy na internetu: Vyhněte se anonymním webům a zboží plaťte kartou, radí Česká obchodní inspekce

29. listopad 2021

Při nákupech přes internet se opatrnost vyplatí. Obchodníci často zákazníkům poskytují mylné informace o ceně zboží nebo možnosti reklamace. Jak se vyhnout rizikovým e-shopům? A jak bezpečně zaplatit? Redaktorka Barbora Kvapilová se na to zeptala mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Föhlicha.

Inspektoři České obchodní inspekce radí, aby lidé při nákupech na internetu byli opatrní. První nákup u nového obchodníka by si nakupující měli raději nechat poslat na dobírku.

Čtěte také

Jaká je rada mluvčího ČOI, kterým internetovým obchodům se vyhnout? „Nelze jmenovat jeden konkrétní, jestli můžu něco obecně říct, jsou to nákupní galerie, tedy weby, kde nevíte, kdo je prodejcem. Tváří se to jako přehlídka různých výrobků, nevíte od koho. Zpravidla jsou to výrobky, které jsou zaslány ze třetích zemí, které vlastně nakonec mohou podléhat clu, ta cena se může navýšit.

Doporučuji podívat se na stránku rizikové.cz, kde jsou rizikové weby, které zaznamenala Česká obchodní inspekce. Jsou tam také cesty, jak si zadarmo nainstalovat doplněk do svého prohlížeče, který pro nás připravila Univerzita Hradec Králové. A potom už budete zdarma chráněni před už námi známými rizikovými weby,“ řekl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Föhlich. Popsal také, jak doplněk funguje: „Na obrazovce se vám objeví velké červené varování.“

A jak nejbezpečněji za zboží přes internet platit? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související