Národní zemědělské muzeum v Ostravě představuje skvosty. I Čmeláka z filmu Vesničko má středisková

26. prosinec 2023

Ostravská pobočka Národního zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic má ve svých sbírkách mimo jiné i pozoruhodnou zemědělskou techniku, kterou všichni známe z filmové klasiky. Například slavného práškovacího Čmeláka z filmu Vesničko má středisková anebo škytající motor pohánějící pilu ve snímku Na samotě u lesa.

Ředitel ostravské pobočky Ivan Berger odšroubovává uzávěr nádrže na benzin na stařičkém stroji. „Je to stabilní motor od pana Ignáce Lorence. Stabilní motory se používaly například pro pohánění mlátiček. Všichni si pamatujeme scénu z filmu Na samotě u lesa, kde na něm má pan Kemr připojenou pilu. Přes řemen se stroj připojil a motor to roztočil,“ vysvětluje Ivan Berger. Společně s kolegou se snaží stále plně funkční techniku oživit. Doufá, že to nebude tak složité jako ve filmové scéně, kdy se Josef Kemr se Zdeňkem Svěrákem pořádně zapotili.

Stabilní motor zastupuje v muzeu sekci zemědělské techniky. „Jsme v Ostravě, takže se snažíme prezentovat spojení s průmyslovou výrobou. U nás nenajdete cepy a motyky, ale spíš ukazujeme konec 19. a počátek 20. století, kdy se začala sériově vyrábět technika. Traktory, spalovací motory, elektromotory a různé typy zemědělských strojů,“ podotýká Ivan Berger.

Čmelák v originále

V jiné části expozice si pak můžeme připomenout další film. Komedii Jiřího Menzela z roku 1985 Vesničko má středisková. Snímek podle scénáře Zdeňka Svěráka se natáčel mimo jiné v obci Křečovice. Na lány v jejím okolí se snášela chemie z práškovacího letadla sytě žluté barvy. Čmeláka, jak se malému letadlu přezdívá, najdete v ostravském zemědělském muzeu v originále.

Práci stabilního motoru nám předvedl ředitel muzea Ivan Berger

Ředitel Ivan Berger spouští videoukázku z filmu. Humornou scénu známe všichni nazpaměť. Družstevníci se perou na poli, vzduchem létá prach a peprné nadávky a do toho ladně přilétá pilot Štefan v malém práškovacím letadle. „Všimněte si té imatrikulace na křídlech,“ upozorňuje ředitel na označení letounu ve filmu.

Impozantní Čmelák je zavěšený pod stropem výstavní haly a celé expozici zemědělské techniky dominuje. „Je to vlastně jediný československý zemědělský letoun, který byl vyvinut ve druhé polovině 20. století. Přesné označení je Zlín Z-37A. Byl speciálně vyvinut v rámci RVHP a celého východního bloku právě proto, aby sanoval velké lesní a polní plochy zemědělské krajiny,“ vysvětluje Ivan Berger.

Za pilotem je v letadle umístěn takzvaný kotel. „Tam se vešlo až 750 kilogramů buď nějakých granulí, hnojiva, případně prášku, nebo i kapalné látky. A k tomu sloužila postřikovací sada zavěšená pod křídly,“ dodává ředitel.

Letoun pod stropem

Označení letadla, respektive imatrikulace, je OK-HJC. Což je jakási jeho espézetka. A vlastně i doklad toho, že muzeum má ve svých sbírkách opravdu filmový originál. Do expozice se dostal koncem roku 2022 v rozloženém stavu, několik dnů ho pak odborníci dávali dohromady, aby bylo možné zhruba tunu vážící stroj zavěsit.

„Kolegovi se podařilo dostat k současnému majiteli, který nám ho zapůjčil. Máme ho v dlouhodobém pronájmu. A zavěšení pod strop nebylo vůbec jednoduché. Máme zpracované dva statické posudky. Jeden na to, aby rozložil hmotnost v rámci té konstrukce. Není tam nic přivařené, vše je jen zavěšené, takže je možné letoun neinvazivně sundat. A druhý posudek řešil, kde Čmeláka zavěsit,“ vysvětluje Ivan Berger.

Expozici zemědělské techniky dominuje impozantní práškovací Čmelák zavěšený pod stropem výstavní haly

Muzeum má v archivu i letovou knihu stroje, kde je doloženo, že v době natáčení létal Čmelák opravdu nad Křečovicemi. Stroj zavěšený v asi desetimetrové výšce si můžete prohlédnout seshora z galerie, anebo z přízemí výstavní haly. Stačí jen zvednout hlavu a žasnout.

A komu by to bylo málo, může obdivovat i sadu nízkoobjemových motocyklů poválečné československé výroby ze soukromé sbírky ostravského sběratele. „Abychom navázali na ten náš příběh, výstava se jmenuje Na pole na motokole. A odkazuje třeba na scénu z Chalupářů, kde pan Kemr používá tenhle stroj, aby se dopravil do družstva. Byl to častý prostředek, díky kterému se lidé dostávali do zemědělských podniků a na pole na okraji vesnic,“ dodává ředitel.

Spustit audio