Naučná stezka v Libyni propojuje geologii, umění a duchovno. Slouží k zamyšlení a rozjímání

12. duben 2024

V Libyni na Žatecku v Ústeckém kraji vznikla naučná stezka o devíti zastaveních, která má geologicko-umělecko-duchovní rozměr. Na jejím vzniku se podíleli geologové, umělci i duchovní. Byly na ní použity místní materiály, jako je pískovec, čedič, opuka nebo jaspis. Vede podél žlutě značené turistické trasy od kostela sv. Jiljí směrem k Vochlické rozhledně. Je dlouhá necelý kilometr a je místem určeným k rozjímání.

Cesta k rozhledně bývala zarostlá šípky tak, že ji nešlo projet autem a téměř ani projít pěšky, což znemožňovalo vycházky starším občanům a lidem s postižením. Spolek za záchranu kostela sv. Jiljí proto vytvořil pro místní i návštěvníky všech věkových kategorií unikátní stezku plnou uměleckých artefaktů, věnovaných geologii regionu.

Nápad vybudovat stezku vznikl vlastně díky nálezu unikátního polodrahokamu, který dostal jméno podle místa nalezení – Vochlický jaspis. Ten uvidíte na devátém zastavení zasazený v kovové monstranci.

Jedno ze zastavení, se zkamenělým dřevem, vztyčeným ukazovákem a zámky, připomíná zase odkaz místního rodáka, slavného spisovatele Franze Kafky. Dalším zastavením je kruh poskládaný z čedičových sloupů. Ten odkazuje na Kelty, kteří v této oblasti žili.

Až si projdete celou naučnou stezku v Libyni, vyšlápněte si i na Vochlickou rozhlednu, prohlédněte si jedinečné muzeum vitráží v kostele sv. Jiljí nebo si udělejte výlet ještě třeba do blízkých Kapucínských skal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.