Návrat do zaměstnání po dovolené je pro tělo stresovou situací. Nepodceňujte délku dovolené i dobře naplánovaný návrat

28. srpen 2019

Koncem srpna se před začátkem školního roku vrací z dovolené největší počet lidí. Ovšem mnozí se po návratu do práce cítí ještě hůře než před dovolenou. Často se nám z dovolené nechce a rozčarovanost z návratu do zaměstnání náhlé pracovní tempo neulehčuje. Právě návraty do zaměstnání mohou být pro každého důležitým barometrem, který prozradí mnohé o našem životním stylu. Návrat do zaměstnání je ale v každém případě stresovou situací. Radí MUDr. Petr Grenar.

Hlavní příčinou únavy a rozladěnosti po návratu do práce bývá nejčastěji příliš krátká dovolená, příliš rychlý přesun z dovolené do zaměstnání nebo špatně naplánované pracovní povinnosti.

Příčin deziluze po návratu z dovolené do zaměstnání je mnoho. Nejčastějším důvodem k únavě po návratu je ale nedostatečně dlouhá dovolená. Většina lidí si dopřeje z důvodu pracovního vytížení pouze jeden týden nebo 10 dní a to je rozhodně málo. Často právě před dovolenou intenzívně pracujeme, abychom před odjezdem vše připravili a pomohli odjet, a intenzívní práce nás potom čeká i po návratu. V reálu to pak probíhá tak, že první týden z dovolené jste zcela vyčerpaní a vzpamatováváte se z toho, že jste odjížděli na dovolenou…Druhý týden si už užíváte, ale pouze první dny. Pokud máte dovolenou pouze 14 dní, poslední dny dovolené už zase prožíváte stres z toho, že se vracíte domů. První poučka tedy zní – vzít si dovolenou dostatečně dlouhou. Naprosté minimum dovolené jsou 2 týdny. Pro zdraví jsou ale ideální 3 týdny až měsíc. Málokdo si to ale může bohužel dovolit.

Únava také vzniká při nedostatečně naplánovaném a rychlém návratu

Druhou zásadou je, nejít z konce dovolené hned do práce. Většina lidí se vrací v neděli večer, aby si dovolenou „užila“ do konce, a v pondělí už ráno spěcháme do práce. Vždy je ideální přijet o 1 až 2 dny dříve a pomalu se psychicky i fyzicky do práce připravit. Už předem je dobré si naplánovat, jak budeme po dovolené začínat v práci a ideálně si také připravit pracovní harmonogram pomalého rozjezdu. Plné pracovní zatížení byste měli mít až za 2 – 3 dny po návratu do zaměstnání. Návrat ze sladkého nicnedělání do plného nasazení je nutné si trochu rozplánovat a dát si na něj čas, v duchu si promítnout co vás čeká, jak to budete řešit, a podle toho postupovat.

Návrat po krátké dovolené je stresovou zátěží

Pokud se z krátké dovolené rychle vracíme zpět do práce, je to pro tělo velká zátěž. Dostáváme se tak do chronického stresu, hladina katecholaminu je vyšší, nestíháme…Stresová reakce se ale mnohem lépe zvládne, pokud práci po návratu plánujeme a postupně se vrátíme do zaběhlých kolejí, kdy stres opadne a je nám dobře.

Návrat po dovolené je také barometrem spokojenosti v zaměstnání

Důležité je se do práce těšit. To nastává, pakliže je dovolená dostatečně dlouhá a pokud máme dobrou práci. Když už jste dostatečně odpočinutí, tak se už těšíme na změnu a na kolektiv, který máte oblíbený a ve kterém se vám dobře pracuje. Vždy se lépe vrací po dovolené na pracoviště, kde máme dobré vztahy a kde je práce, která nás baví. Dobrá známka, že jsme se dobře rozjeli, je když se po týdnu pracovního nasazení cítíte spokojeně. Pokud jsme i po týdnu frustrovaní a máte pocit, že na dovolené bylo mnohonásobně lépe než práci, něco není v pořádku.

Spustit audio