Návštěvníci mají přístup do hornického skanzenu Mayrau už 20 let

22. srpen 2014

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna zítra slaví dvacet let existence. Dlouhá desetiletí předtím tudy procházeli horníci než se spustili do 500 metrů hlubokého dolu.

Prostory tamního muzea si uchovávají atmosféru tvrdé a černé práce. Lidé si můžou projít klasickou prohlídku, která vede po trase havířů, kteří tudy skutečně v minulých desetiletích procházeli před sfáráním do dolu.

Trasa vede přes řetízkovou šatnu, sprchy a lampovnu až k jámovým budovám. Především je ale možné nahlédnout do několika míst, kam se doteď ještě nikdo nepodíval, a to ani horníci.

Jedná se o trafostanici, dispečink a prostor pod sprchami. Trafostanice zaujme hlavně elektrikáře, protože právě odtud šel proud do celé šachty. Dispečink sloužil jako takový velín, kde dispečer hlídal čerpání vody, větrání a viděl, kudy jezdí lokomotivy. Navíc se mohl speciálním drátovým spojením domlouvat s horníky v podzemí.

Prostor pod sprchami je v suterénu a budou tam k vidění veškeré vodní rozvody. Pokud chce horník těžit uhlí, tak musí zároveň čerpat ven vodu, která pak proudí do odkalovacích rybníků. V suterénu jsou také obrovské bojlery, kde se ohřívala voda na mytí pro horníky.

Pro návštěvníky bude kromě toho připravená vernisáž o historii skanzenu. Mezi 15. a 18. hodinou se navíc na Mayrovku sjedou historická vozidla. Nebudou chybět ani koncerty, například od 18 hodin vystoupí Beatles Revival.

Původně bylo na programu zítřejších oslav zprovoznění vlečky mezi Kladnem a Mayrovkou, kudy kdysi jezdívaly nákladní vlaky s uhlím. Nakonec se to ale nepovedlo a první jízda se uskuteční až 13. září, na Den horníků.

Spustit audio