Nebezpečnou lávku v Nymburce přestřihnou a shodí do Labe. Vytahovat ji z řeky budou tanky

31. červenec 2018 09:21

Demolice lávky přes Labe v Nymburce, která je v havarijním stavu a hrozí zřícením, začne v pátek ráno. Stavební firma lávku postupně přestřihne na obou březích, konstrukce tak spadne do Labe, odkud ji firma následně vytáhne. V Labi by měla lávka zůstat zřejmě až do úterý 7. srpna. Definitivně hotovo by mělo být 12. srpna.

Demolici lávky bude mít na starosti firma Strabag, která vyhrála výběrové řízení. Odstranění bude stát 6,5 milionu korun.

Lávku město uzavřelo kvůli špatnému stavu v prosinci, v červnu plavební správa zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou, město uzavřelo i prostranství na obou březích. Lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako zřícená lávka v Praze-Troji.

Demolici budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Od dnešního dne je uzavřeno parkoviště pod Eliškou v bezprostřední blízkosti lávky, protože firma již zahájila přípravné práce.

Demolici může pokazit počasí, do pátku je také třeba přeložit veškeré sítě, co lávkou vedou. Pod stavbou vede plynové potrubí, i to se musí odpojit.

Sutiny z řeky budou vytahovat hasičské tanky, které dodá HZS Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Celkem by na místě měly být tři tanky hasičů.

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio