Nedaleko pražské Stromovky vzniká nová komunitní zahrada. Se sousedským zahradničením pomáhá i Kokoza

30. květen 2024 11:48

Jen za poslední tři roky v Praze vznikly desítky komunitních zahrad. Společné pěstování zeleniny nebo bylinek si lidé oblíbili především během pandemie koronaviru. Řada z nich totiž nemá u svého domu ani malou zahrádku. Komunitních míst proto stále přibývá. Nově komunitní zahrada právě vzniká na Praze 6, nedaleko Stromovky. Bude ale jenom dočasná, protože na pozemku se má výhledově stavět bytový dům.

Zájem o sousedské zahradničení je velký, i přestože je to spousta práce. Do nově založené komunity, kde právě vznikají nové záhony, se přihlásily desítky lidí z Prahy 6, mezi nimi i paní Klára. „Tam kde bydlím, nemám možnost mít svůj záhon. Nemám balkón a nemám možnost mít ani květiny na okně. Takže pro mě to byla celkově super příležitost a také možnost potkat nové lidi,“ pochvaluje si členka komunity.

S přípravou pomáhá Kokoza

Nová komunitní zahrada v Praze 6

Všechny přípravy má na starosti Ondřej Rynda z neziskové organizace Kokoza. „Tohle je společný bylinkový záhon, kde bude mít komunita společné rostliny. Záhony budou potom ještě rozdělené na jednotky jednotlivých členů. A budou tady i společné ovocné keře,“ popisuje Rynda.

Zahrada vzniká na pozemku městské části, která na něm výhledově plánuje postavit bytový dům. „Předpoklad je takový, že zahrada bude prvně přístupná členům komunity, nicméně v určité dny by měla být otevírána i veřejnosti, v rámci nějakých speciálních příležitostí. První přípravy pro výstavbu domu nezačnou dříve než za tři roky. Do té doby tam budou moci lidé z okolí společně zahradničit,“ vysvětluje radní Prahy 6 Petr Palacký (Strana Zelených).

Spustit audio