Nejkratší železniční trať projdete za necelou hodinu

27. prosinec 2018

Nejkratší železniční trať ve středních Čechách vede z Čelákovic do Mochova. Má pouhé čtyři kilometry, takže se dá projít za necelou hodinu. Když vám tedy ujede vlak, čekat na další se nevyplatí, dojdete si rychleji.

Na trati je dokonce jedno zastavení, a sice Mochov - zastávka. Nedaleko ní je jedno z nejdůležitějších energetických zařízení v kraji, rozvodna Čechy - střed. Samotné nádraží v Mochově je poměrně odlehlé, opuštěně vypadající. Je na něm jediná objízdná kolej, krátké nástupiště o kus dál se zchátralou nádražní budovou. Vše končí zarostlými vraty do ještě zarostlejšího areálu, za kterým už hučí auta na dálnici z Prahy do Hradce Králové.

 

Trať do Mochova byla původně pouze nákladní. Jako taková fungovala od roku 1883 až do roku 1939. To se na trati Tschelakowitz – Mochow rozjely první osobní vlaky. Tak to bylo až do roku 2006, kdy se tu veškerá doprava zastavila. V roce 2014 dokonce stát nabídnul trať k odprodeji. Jenže nádraží v Mochově letos na jaře dokázalo povstat z mrtvých. Je to kvůli narůstajícímu provozu na silnici. Autobusy s mochovskými na cestě do Prahy nabíraly zpoždění v zácpách, a tak se najednou ukázalo, že obnovit provoz na trati není tak špatný nápad.

Spustit audio