Nejstarší a nejzachovalejší lékárna na světě je v Klatovech. Najdete tu i kovové pušťadlo žilou

26. červen 2023

Chcete vidět, jak se léčilo před staletími a jak vypadaly předchůdkyně dnešních lékáren? Na náměstí v Klatovech je lékárna U Bílého jednorožce. Je nejzachovalejší na světě.

Na místě je od 16. století, kdy byla součástí jezuitské koleje. Současná barokní podoba i mobiliář je ze začátku 18. století, kdy změnila majitele a celou ji koupil lékárník Jan Michal Firbas, který také bydlel na klatovském náměstí.

Název má lékárna podle zubu mořského narvala, který byl zavěšený nad vchodem a trčel do náměstí. Dnes je tato vzácná přírodnina, která dřív sloužila jako lék proti uštknutí, uvnitř lékárny a s ní desítky dalších kuriozit. Kovové pušťadlo žilou, nádoby na pijavice, ale i sušená kozlí krev na zástavu krvácení, račí oči na spouštění slz, prášek z jeleního parohu na průjmy nebo páteř zmije. Navíc nemocným pomáhala i obří dřevěná socha archanděla Gabriela, mečem útočícího na ďábla, symbolizujícího chorobu.

Lékárna U Bílého jednorožce v nezměněné podobě sloužila lidem po staletí. V roce 1966 byla prohlášena za národní kulturní památku a zakonzervována do muzejní podoby.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio