Nejsympatičtějším učitelem Česka je dějepisář ze ZŠ Nučice

28. březen 2015

Učitel Základní školy v Nučicích u Prahy Jiří Janovský se stal Ámosem Sympaťákem 2015. Cenu už tradičně dostávají učitelé v rámci celorepublikové akce Zlatý Ámos, tedy ankety o nejoblíbenějšího učitele.

Třiašedesátiletý učitel dějepisu, zeměpisu a ruštiny Jiří Janovský je věčně usměvavý a nezkazí žádnou legraci. Žáci na něm oceňují, že je obětavý, upřímný, a že se jich nebojí zastat. Přitom si ale umí zjednat pořádek. I proto deváťáci ze ZŠ v Nučicích svého třídního učitele přihlásili do letošní ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele České republiky. V pátek vpodvečer získal jednu z cen – titul nejsympatičtějšího kantora.

Za učitelský stůl se přitom Janovský dostal trochu náhodou. „Původně jsem chtěl studovat folkloristiku, kterou ale neotevřeli, a tak jsem se stal učitelem,“ říká ve svém dějepisném kabinetu, který skrývá historické rekvizity – dřevěné meče, vlajky, model trojského koně i gilotiny.

Do soutěže učitele přihlásili žáci. Podle jejich slov mu tím chtěli poděkovat před jeho odchodem do důchodu. „Když jsem viděl to nadšení dětí, tak mne to fakticky dojalo a řekl jsem si, že bych měl postoupit, abych jim udělal radost,“ řekl.

Svůj cíl nejen splnil, ale i překročil. Dostal se nejen mezi šest finalistů ankety, ale prostřednictvím zaslaných sms i k titulu Ámos Sympaťák. Hlavní výhru - titul Zlatého Ámose 2015 - získala učitelka práva a kriminalistiky ze střední a vyšší odborné policejní školy v Holešově Hana Pacíková.

autoři: duch , jum
Spustit audio