Nejvyšší kontrolní úřad zůstává bez šéfa

29. říjen 2003

Poslancům se nepodařilo vybrat nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. V tajných volbách ani jeden ze dvou navržených kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. O funkci se ucházeli místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jitka Kupčová z ČSSD a poslanec za ODS Miroslav Beneš.

Na druhý pokus se prezidenta NKÚ pokusí vybrat v pátek. Opět se budou rozhodovat mezi oběma neúspěšnými kandidáty z dnešního kola. Kupčovou dnes volilo 82 a Beneše 59 poslanců ze 186 hlasujících.

Dnešek tak opět naznačil, že pokud se ve sněmovně volí tajně, má koalice problémy prosadit to, na čem se její lídři dohodli. Na to sází Občanská demokratická strana, která chce do páteční volby vyjednávat o co největší podpoře pro svého kandidáta. Potvrzuje to místopředseda občanských demokratů Jan Zahradil. "Jak se po dnešku ukazuje, není jasný favorit, protože vládní koalice nedokázala podpořit ani svoji vlastní kandidátku, takže o to spíše se budeme snažit, aby se pan Beneš stal přijatelným pro velkou většinu této sněmovny."

Vyjednávat se ale chystají i sociální demokraté. "Máme na to dva dny, ve kterých se budeme snažit udělat nějakou dohodu tak, abychom byli úspěšní, ale jak to dopadne, to uvidíme," říká šéf poslanců ČSSD Petr Ibl.

Funkce zůstává neobsazena od letošního června, kdy nečekaně zemřel na zahraniční služební cestě dlouholetý šéf kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Až poslanci vyberou jeho možného nástupce, navrhne ho dolní komora ke jmenování prezidentu republiky. Teprve když ho Václav Klaus skutečně jmenuje, získá NKÚ nového šéfa.

autoři: mri , ler , mta
Spustit audio