Nejvyužívanější linkou pražského metra je „céčko“, nejvytíženější stanicí I. P. Pavlova

11. prosinec 2015

Lidé cestami metrem tráví rok od roku víc času a méně přitom přestupují. Za posledních sedm let vzrostl počet cestujících v pražském metru o 73 000 za den. Vyplývá to z přepravního průzkumu, který dopravní podnik uskutečnil 11. listopadu. O jeho výsledcích informoval ředitel podniku Jaroslav Ďuriš.

V den průzkumu vstoupilo do prostoru metra celkem 1 272 143 cestujících za celý den (od 5 do 24 hodin). Cestující ve srovnání s předchozími lety teď používají metro pro delší cesty, v průměru o čtvrt kilometru. "Nejvíc lidí jezdí na lince C, kterou využije přes půl milionu cestujících denně. Nejvytíženější stanicí je I. P. Pavlova následovaná Andělem. Nejvíce lidí přestupuje na Můstku," řekl Ďuriš.

„Výsledky průzkumu nám poskytly přesné informace o přepravních vztazích v metru. Pomohou nám nejen správně naplánovat například rozsahy přepravních špiček, ale stanou se i nápovědou pro chystané úpravy linkového vedení tramvají a autobusů v příštím roce,“ uvedl ředitel ROPID Petr Tomčík.


Výsledky průzkumu:
Nejvíc cestujících využilo trasu C - 526 710
Nejméně cestujících využilo trasu A - 312 529
Průměrná doba přepravy byla 16 minut a 21 sekund
Každý cestující v den sčítání vykonal cestu metrem dlouhou 6 642 metrů
Nejvytíženější přestupní stanicí byla stanice Můstek – A, 178 087 cestujících
Nejvytíženější nepřestupní stanicí byla I. P. Pavlova, 102 379 cestujících
Nejméně využitou stanicí byla Kolbenova, 3 601 cestujících

Průzkum zajišťovalo téměř 2 000 pracovníků DPP, ROPIDu a studentů středních dopravních škol. Každý cestující obdržel při vstupu do metra sčítací lístek, který v cíli své cesty při výstupu z metra odevzdal do sběrných krabic nebo určeným pracovníkům. Pohyb cestujících také monitorovala automatická počítadla umístěná ve sloupcích oddělujících přepravní prostor.

Metro tvoří základ pražské hromadné dopravy. Má tři linky o délce více než 65 kilometrů, na kterých je dohromady 61 stanic, z toho tři přestupní. Praha plánuje výstavbu čtvrté linky metra D.

Přepravní průzkum v metru
autor: jku | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu