Nekonečné sledování počasí, krásné výhledy i pozvánky na grilování, takové je létání horkovzdušným balónem podle Miroslava Nigrína

19. září 2022, aktualizováno

K létání měl vždycky blízko, v patnácti začal na větroních, a když měl později možnost letět balónem, chytlo ho to a už nepustilo. Miroslav Nigrín z Balloon Clubu Bílá Hlína na Mladoboleslavsku balónem létá už skoro 25 let. Ovšem den, kdy svůj koníček může provozovat, nejde naplánovat dlouho dopředu. Záleží na počasí.

Aby se mohly barevné balóny vznést nad hlavy pozorujících, je třeba bedlivě sledovat předpověď počasí, nesmí přijít bouřka, nesmí pršet, foukat hodně, ale ani málo. „Musíme mít na mysli, že je nad námi jenom hadrový pytel naplněný teplým vzduchem. Když je počasí dobré, vybereme startovací místo. To se dělá pomocí balónku naplněného heliem a ten jak stoupá vzduchovými vrstvami do výšky, simuluje nám směr a rychlost našeho balónu po vzletu,“ vysvětluje Miroslav Nigrín.

Miroslav Nigrín létá horkovzdušným balónem už téměř 25 let

Následuje dřina. Minimálně ve třech lidech je potřeba vytlačit koš a balón z přívěsu auta. Koš se postaví, připraví se hořáky, roztáhne se balón, který se následně naplní vzduchem. A může se letět. Nad zastavěnou oblastí minimálně 300 metrů nad zemí, s výjimkou přistávacích manévrů. Klasicky se balóny vznáší ve výšce 400 nebo 500 metrů. „Když jste níž, tak hezky vidíte detaily, můžete si popovídat s lidmi, kteří jsou dole, volají a zdraví vás. Ti slušní vás dokonce pozvou na maso, které grilují,“ směje se Miroslav Nigrín.

Grilovačku si ale posádka horkovzdušného balónu neužije. Nikdy neví, kde přistane a musí počkat, kam ji vítr zanese. Miroslav Nigrín z koše balónu viděl už nespočet krásných míst, nejvíc ho ale uchvátil neplánovaný oblet zámku Červená Lhota.

Bělského balónového hemžení v roce 2022

Chcete i vy vidět obrovské barevné balóny v akci? Přijďte se podívat na tradiční Bělské balónové hemžení, svátek balónového létání v Bělé pod Bezdězem, na kterém bude k vidění minimálně desítka balónů. Setkání pilotů a majitelů horkovzdušných balónů spojené s létáním v prostředí Máchova kraje, okolí Bezdězu a v Bělé pod Bezdězem se letos bude konat od 29.9. do 2.10. Startuje se z hřiště u Háječku. Pořádá Balloon Club Bílá Hlína.

Program Bělského balónového hemžení v roce 2022

29.září 2022, čtvrtek

17:00 – 17:30 hod. večerní vzlet balónů

30.září 2022, pátek

6:45 – 7:15 hod. ranní vzlet balónů

17:00 – 17:30 hod. večerní vzlet balónů

1.října 2022, sobota

6:45 – 7:15 hod. ranní vzlet balónů

16:00 hod. Program pro veřejnost

Výstava historických traktorů na Masarykově náměstí

17:00 hod. Koncert skupiny The RockSet

Masarykovo náměstí, Bělá pod Bezdězem

17:00 – 17:30 hod. večerní let balónů

20:00 hod. Večerní program

Ohnivá show na Masarykově náměstí v Bělé pod Bezdězem

2.října 2022, neděle

6:45 – 7:15 hod. ranní vzlet balónů (náhradní volný let)

Bělá pod Bezdězem a její okolí

Vzlety z Bělé pod Bezdězem, z hřiště U háječku. Startovací místa a časy se mohou měnit v závislosti na aktuálním počasí. Aktuální informace v Balónovém informačním centru (Máchova ulice, budova ZŠ), nebo prostřednictvím místního městského rozhlasu.

Spustit audio