Nepřipojili se - budou vracet?

9. prosinec 2004

Obce ve sdružení Doubravka na Mladoboleslavsku čekají, zda budou muset vracet státní dotaci na plynofikaci. Ve středu jim vypršel termín, do kterého se mělo napojit nejméně 154 domácností, obcím se ale podařilo zajistit o jednu méně. Bude nyní záležet, jak rozhodne komise Státního fondu životního prostředí, řekl dnes předseda sdružení a starosta Luštěnic Václav Jakubec.

Sdružení podle něj vyvinulo veškerou možnou snahu, aby přesvědčilo dostatečný počet domácností. V termínu se to sice nepodařilo, ale do konce roku je reálná šance na připojení dalších asi pěti domácností. Jakubec proto doufá, že konečné rozhodnutí fondu nebude tak hrozivé. Sdružení totiž podle něj jinak splnilo všechny další podmínky včetně projektové dokumentace a dalších dokladů dokonce v předstihu.

Nadějněji se situace vyvinula v nedaleké Sýčině, jež spadá pod správu města Dobrovice. I zde se nepodařilo získat požadovanou polovinu odběratelů, ale město získalo roční odklad závěrečného vyúčtování. Také Bakov nad Jizerou se již řadu měsíců snaží přemluvit obyvatele jím spravovaných obcí Buda a Chudoplesy, aby se připojili na plyn. V současné době zbývají získat do požadovaného počtu již jen asi dvě domácnosti, ale město má čas na splnění limitu ještě do konce února příštího roku.

Spustit audio