Nesehnali soukromníka, a tak novou lékárnu provozuje v Mšeně na Mělnicku sama radnice. Jako jediná v Česku

6. červen 2024 16:00

V Mšeně na Mělnicku mají novou lékárnu. Jako jedinou v celé České republice ji provozuje sama radnice. Obyvatelé města s 1500 obyvateli si novou službu pochvalují, žádná soukromá firma tam totiž lékárnu kvůli malým ziskům otevřít nechtěla. Zákazníci museli jezdit do 20 kilometrů vzdáleného Mělníka.

Nově otevřenou lékárnu ve Mšeně už navštěvují spokojení zákazníci. „Nad sebou máme ordinace lékařů, takže si lidé chodí pro léky na recepty. A pak tady dlouhou dobu chyběl volně prodejný sortiment, takže i ten je velmi zajímá,“ říká lékárník Michal Navrátil.

Sortiment by zde měl být stejný jako v podobné lékárně ve větším městě. Lékárníci zatím vytvořili zásobu podle svého uvážení a informací, které dostali. Aktuálně mají naskladněno přes 1100 položek. Provozní doba lékárny je od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin.

Proč si radnice sama lékárnu otevřela, vysvětluje nezávislý starosta Mšena Jiří Guttenberg st. „Snažili jsme se sehnat soukromého provozovatele, ale to se nám nepodařilo. Když už, tak nám říkali, abychom si sehnali personál, protože je nedostatek magistrů. Pak jsme zase zjistili, že si soukromý provozovatel nebyl jistý ekonomickou stránkou a chtěl po nás, abychom se zavázali, že mu případnou ztrátu uhradíme. Tak jsme si řekli, proč to radši neprovozovat sami a budeme mít přímou kontrolu,“ říká starosta. Česká lékarnická komora potvrdila, že jde o jedinou lékárnu, kterou v Česku provozuje radnice.

A jak jsou spokojeni s nově otevřenou lékárnou místní obyvatelé? To si můžete poslechnout v reportáži Radka Duchoně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio