Neslyšícím v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici pomáhají online tlumočníci

19. srpen 2014

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi se stala bezbariérovým zařízením pro neslyšící. Nedoslýchavý nebo neslyšící pacient se může domluvit s lékařem, sestrou nebo s dalším zdravotnickým personálem, i když neovládají znakový jazyk. Na oddělení ORL totiž zavedli online tlumočení přes tablety. Využívat je mohou i lékaři a pacienti z jiných oddělení.

Když neslyšící pacient přijde na oddělení ORL, spojí se sestra nebo lékař s tlumočníkem z Prahy, který s pomocí služby Skype - tedy videa a hlasového záznamu - může lékařům vysvětlit, jaké má nemocný příznaky a co ho bolí.

Postižený pacient se s tlumočníkem vidí přes webkameru. Mezi sebou se dorozumívají znakovým jazykem a tlumočník pak vše překládá lékaři. Doktor tak už pro komunikaci s pacientem nemusí používat tužku anebo odezírat ze rtů.

Tlumočníci v pražském centru jsou lékařům a pacientům v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně.

Tablety byly financovány z programu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící. Měli by je mít v celkem v 76 okresních a 6 pražských nemocnicích.

autoři: sib , Magdaléna Medková , duch
Spustit audio