Nezaměstnanost je zpátky pod deseti procenty

10. listopad 2003

Lidí bez práce opět ubylo. Míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila proti září o dvě desetiny a klesla tak znovu pod psychologickou hranici deseti procent. Údaje, které splnily očekávání analytiků, zveřejnilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Práci si v říjnu hledalo 522.355 lidí, což znamená míru nezaměstnanosti 9,9 procenta. V loňském říjnu činila 9,3 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání byl proti loňskému říjnu vyšší o 35.674 lidí.

Jak Radiožurnálu řekl tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Hrubý, je za poklesem nezaměstnanosti úspěšná aktivní politika zaměstnanosti. "Snížil se také v tomto období počet nezaměstnaných absoloventů škol, a to díky jejich umísťování a odchodu za dalším studiem na vysokých školách," uvedl. Na celkové nezaměstnanosti se nyní absolventi podílejí 11,6 procenta.

Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných zaznamenalo 66 úřadů práce, nejvíce Beroun, Plzeň-jih, a Pardubice. Naopak počet nezaměstnaných vzrostl na jedenácti úřadech práce. Nejvyšší nárůst hlásil okres Znojmo, a to o 2,7 procenta.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti nadále vykazují okresy Most (23,1 procenta), Karviná (20,2), Teplice (19,3), Ostrava a Chomutov (shodně 18,2 procenta). Nejnižší míru nezaměstnanosti má tradičně Praha-západ, kde v říjnu činila stejně jako v září 3,1 procenta.

Podle Hrubého lze očekávat ke konci roku opět mírný nárůst nezaměstnanosti, což je důsledkem ukončení některých termínovaných pracovních smluv.

autoři: dka , dav
Spustit audio