Neznáme dne ani hodiny

28. prosinec 2005

Úsloví "neznáme dne ani hodiny" patří k těm běžně a často používaným, o nichž většina z nás neví, že pocházejí z Bible. Dnes, v soudobé češtině, ta věta znamená prosté konstatování, že nikdo z nás neumí přesně určit, kdy zemřeme. Smrt může přijít náhle a nečekaně. V Matoušově evangeliu je tato věta zakončením Ježíšova podobenství o deseti družičkách čekajících na příchod ženicha.

Abychom se v té historce vyznali, musíme vědět, že v dobách a na místech, kde se odehrávají děje Nového zákona, se svatby konaly večer. Ženich nejprve šel se svými přáteli do domu nevěstiných rodičů, kde na něj čekala nevěsta se svými přítelkyněmi, družičkami. Ty ženichovi vyšly naproti a doprovodily ho do nevěstina domu, kde se konala hostina. Bylo to, opakuji, večer, tedy za tmy, a družičky si proto musely s sebou nést lampy. Průvod trval dlouho, a tak kromě lamp bylo nutné vzít s sebou i nádoby s olejem, kterým se svítící lampy doplňovaly. Pět družiček z Ježíšova podobenství takové zásobní nádoby mělo, pět dalších - Ježíš jim říká "pošetilé" - na to však nepomyslelo. Když si pošetilé uvědomily svou chyba a po nepošetilých chtěly zásobní olej zapůjčit, byly odmítnuty. Takže pošetilým nezbylo než odejít ke kupcům a olej si koupit. Jenže vzápětí na to konečně přišel ženich, doprovodilo ho jen pět družiček, vešly do nevěstina domu, zamkly dveře, a když konečně dorazily pošetilé od kupců se zbytečným olejem, do domu se už nedostaly a svatby se nemohly zúčastnit. Celá příhoda končí zmíněnými slovy Neznáme dne ani hodiny, kterými se říká, že družičky měly být připraveny, protože ženich mohl přijít kdykoli, a když nebyly připraveny, měly smůlu.

Michal Novotný

Příhoda o svatbě je podobenstvím o příchodu království nebeského. Nevíme, kdy přijde, a proto musíme být stále připraveni, nesmíme se dopustit nějaké nedbalosti, protože by se mohlo stát, že budeme z nebeské blaženosti vyloučení, stejně jako se pět družiček nedostalo na svatební hostinu.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.