Nižborská sklárna vyrábí už osmým rokem sošky Českého lva

3. březen 2009

Už osmým rokem vznikají v nižborské sklárně na Berounsku sošky Českého lva. Na jejich výrobě se tu pracuje už od listopadu a tuto sobotu je při slavnostním večeru obdrží ti nejlepší čeští filmaři.

Výroba sošek Českého lva je pro nižborskou sklárnu Rückl Crystal doslova prestižní záležitostí. Spolupráce s Petrem Vachlerem přitom podle majitele nižborské sklárny Jiřího Rückla vznikla úplnou náhodou. První rok se na výrobě Českých lvů podílel výtvarník Jakub Švéda, který tamní skláře i brusiče naučil, jakou má mít soška podobu. Podle Jiřího Rückla je výroba lvů náročnější záležitostí, a proto ji nemůže dělat každý.

Soška Českého lva vzniká v huti, pak na ni začnou pracovat brusiči. Jedním z těch, který má tu čest brousit České lvy, je Jaroslav Mádle, který jako brusič pracuje už 28 let. Podle svých slov se na sošku Českého lva dívá jako na jakýkoli jiný výrobek, i když přeci jen přiznává určitou nervozitu - výroba sošek je přeci jen prestiž.

Po brusičích nastoupí na sošky malíři a nezakryté plošky se pak ještě vypískují. Potom, co se soška umyje a je skoro hotová, na ni už stačí jen vypískovat rok a připravit štítek, na který se po slavnostním večeru ještě doplní jména oceněných filmařů. Ty se dozvíme už tuto sobotu od 20 hodin z prvního programu České televize. A až budete sledovat předávání Českých lvů, nezapomeňte, že za jejich vznikem stojí hodiny tvrdé práce sklářů z Nižbora.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio