Kosmatice se letos vrací do kuchyně. Usmažte si bezový květ v těstíčku

Černý bez znali a milovali v kuchyni už naše prababičky. Dělávaly z něj sirupy, smažené pokrmy a zdobily jím sladké. Černý bez obsahuje spoustu užitečných látek, které nám pomáhají v boji s různými virózami a nachlazením, čistí ledviny i trávicí trakt a zklidňují svalové i kloubní potíže, dokonce hojí drobné ranky na kůži. Využívají se zejména květy, ať už čerstvé nebo sušené.

Nejjednodušší je ponořit do džbánu s čerstvou vodou několik květenství černého bezu a chvíli nechat louhovat. Výtečnou šumivou limonádu vyrobíme, když do demižónu vložíme několik květenství, zalijeme je deseti litry vody, ve které jsme svařili 1 kg cukru. Můžeme také přidat citronovou šťávu, rozkrájený pomeranč a lžičku octa a necháme macerovat, denně promícháme. Limonádu pak přecedíme a slijeme do čistých lahví. Podobně se připravuje i sirup, u kterého ale květy macerujeme v silném cukerném roztoku (1 a čtvrt litru vody svaříme s 1,5 kg cukru).

Sirup z černého bezu

Slavné kosmatice

To jsou květenství bezu smočená v těstíčku a osmažená ve vyšší vrstvě tuku. Pro smočení využijeme stopku, kterou po osmažení jedné strany můžeme ustřihnout a smažený kousek obrátit. Do těstíčka můžeme přidat i strouhaný sýr. S tatarskou omáčkou je to výborné, jen pozor na žlučník. Nebo připravíme jemné těstíčko bez sýra a můžeme kosmatici podávat na sladko, třeba se skořicovým cukrem.

Kosmatice jsou květenství bezu smočená v těstíčku a osmažená ve vyšší vrstvě tuku

Květy černého bezu poslouží i jako efektní dekorace sladkých jídel a moučníků. Můžeme je použít i jako voňavou přísadu na pečené maso, vyzkoušejte ale zprvu s malým množstvím.

Sušení

Květy sušíme ve stínu v tenké vrstvě nebo zavěšené za stopky. Když jsou proschlé, odstraníme případné zhnědlé kvítečky a uložíme v temné, dobře těsnicí nádobě. Poslouží v zimě pro léčivé čaje.