Plochánky z Podkrkonoší
Až do popeleční středy se v dobách našich babiček mohlo hodovat. Ale protože v únoru se zásoby ve spíži již tenčily, nemohlo se hodovat každý den. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept obyčejné jídlo z brambor a zelí – plochánky.
Uvařené brambory velmi jemně nastrouháme, nebo rozmačkáme šťouchadlem. Z bílého kysaného zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho na menší kousky. Škvarky nakrájíme na malé kousky. Brambory, zelí a škvarky osolíme, opepříme a promícháme. Pečící plech dobře vymastíme sádlem. Z těsta děláme malé placičky, naskládáme je na sádlem vymaštěný plech a dáme péct do trouby. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.