Císařské řízky podle kuchařské knihy Anuše Kejřové z roku 1905
V receptech našich babiček nás čekají císařské řízky. Stejně jako vídeňské jsou z telecího masa, ale příprava je úplně jiná. Jak na to, vědí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nakrájí se z telecí kýty několik řízků, nasolí, naklepou, prostrkají několikrát krájenou slaninou, omoučí a opečou na rozpáleném loji. Na jiný kastrol se dá kousek másla, rozkrájená cibule, nechá zarůžovět, zaleje polévkou, opečené řízky vloží se do toho, nechají se dusit do měkka. Pak se přendají na jiný kastrol, šťáva se zaleje 1/4 l kyselé smetany, povaří, prolisuje na ty řízky a přidá se k tomu malá lžička kaparů, nechají se ještě v té omáčce povařit. Obkládají se dušenou rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.