Nová petice sbírá hlasy pro polygon

20. leden 2003

Nová občanská iniciativa v Milovicích na Nymbursku začala sbírat podpisy na podporu projektu testovacího areálu Škody Auto. Nymburský deník dnes uvedl, že pod novou petici se za necelé dva týdny podepsalo přes 200 lidí z Milovic i okolí. Polygon má vzniknout v bývalém vojenském prostoru nedaleko města.

Signatáři nové petice tvrdí, že jeho vybudování bude pro region přínosem, podpoří rozvoj města a přinese i peníze na nezbytné investice. "Peticí chceme ukázat, že polygon má mezi obyvateli širší podporu," vysvětlil listu iniciativu jeden z organizátorů akce, radní Miloslav Müller. Připomněl zároveň, že na rozdíl od situace před podzimními komunálními volbami mají odpůrci polygonu v zastupitelstvu již jen těsnou většinu.

Proti polygonu ostře vystupuje občanské sdružení Mladá, které naopak šířilo protestní petici. Podepsalo ji přes 3700 lidí. Signatáři nové petice ovšem tvrdí, že poslední varianta projektu polygonu se podstatně liší od té, proti které lidé původně protestovali. Podle Müllera by uzavření prostoru kolem polygonu přírodě jen prospělo. Naopak odpůrci polygonu poukazují na hrozbu zničení přírody i omezení rekreace v tomto území.

Zastánci polygonu upínají naděje k navrhovaným kompenzacím automobilky, která slibuje výrazně vylepšit veřejnou zeleň v bezprostředním okolí města. Dosud neúspěšně se ale zastánci polygonu snažili revokovat usnesení zastupitelstva, na jehož základě město loni přerušilo s automobilkou veškerá jednání. Krajští zastupitelé zatím projekt polygonu schválili v návrhu změn územního plánu.

Spustit audio