Nové ceny Pražské integrované dopravy ve Středočeském krají platí od 1. dubna. Zdraží hlavně jednorázové jízdenky na krátké vzdálenosti

31. březen 2023 13:00

Na základě rozhodnutí Středočeského kraje dojde od 1. dubna 2023 ke změnám tarifu ve vnějších tarifních pásmech PID. Úprava tarifu reaguje na inflaci, energetickou krizi a na časté podněty od cestujících a partnerů systému.

Pro cestující to znamená, že se sjednotí podmínky u jednotlivých jízdenek při použití na železnici a mělo by být výhodnější cestování na delší vzdálenost.

 Změny tarifu jízdného s krátkou časovou platností

Jednou ze změn je zavedení jednotného jízdného s časovou platností 15 minut, kterou se sloučí původní jízdné za 14 Kč a za 22 Kč. Nově bude tato jízdenka stát 20 Kč, je možné ji využít i ve vlacích PID, avšak ji nelze využít na území Prahy (pásma P,0, B). Naopak celodenní jízdenky na území Středočeského kraje budou od dubna levnější, pro pásma 1-4 vzniká jízdenka za 80 Kč. Celodenní jízdenka je nejen finančně výhodnější, ale také ulehčuje odbavení cestujících řidičem a podporuje užívání MHD v kraji.

Změny u časových kuponů

Způsobem, jak podpořit užívání veřejné dopravy a uživatele měsíčních kuponů, je také zastropování ceny kuponu na 7 vnějších pásem. Díky tomu maximální cena celokrajského jízdného činí méně než 20 000 Kč za rok. Všech 7 vnějších pásem bude stát nově měsíčně 2 050 Kč, čtvrtletně 5 151 Kč a na celý rok 19 450 Kč. Novinkou je zavedení kuponu na 10 měsíců především se záměrem podpoř žáky a studenty vysokých škol, ti si budou moc kupon zakoupit od poloviny srpna do začátku listopadu.

Přenosné předplatní jízdné

Další novinkou je zavedení „firemního jízdného“, tedy přenosného časového kuponu, který není vázán na konkrétní osobu a je možné jej využít například pro služební cesty zaměstnanců. Zakoupit jej lze za 135 % výši ceny klasického kuponu.

Předplatní kupony

Prodej předplatních kuponů za současné ceny (počátek platnosti nejpozději 31. 3. 2023) je možný do 31. 3. 2023.

Nákup za nové ceny je možný až od 1. 4. 2023 (při nákupu s 30 až 60denním předstihem) – počátek platnosti nejdříve 1. 4. 2023.

Zpětný výkup nevyužitých plnocenných jízdenek pro jednotlivou jízdu bude umožněn od 1. 4. do 30. 9. 2023.

Zpětný výkup zvýhodněných a zvláštních jízdenek pro jednotlivou jízdu nebude možný, jízdenky je nutné do 31. 3. 2023 využít.

Podrobné informace naleznete na webu PID.

autoři: Tomáš Maleček , Soňa Jindrová , JMys | zdroje: Pražská integrovaná doprava , Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio