Nové nádraží Praha-Bubny by mělo částečně fungovat už příští rok

21. květen 2024 11:00

V pražských Holešovicích roste nové nádraží Praha Bubny. Stavba stanice je v plném proudu a v příštím roce by měla začít alespoň částečně fungovat. Na stavbě se byl podívat náš kolega Kryštof Jiřík.

Nové nádraží, které roste ve spodní části pražských Holešovic, je součástí dlouholetého projektu. Ten má za cíl propojit centrum Prahy s Letištěm Václava Havla a Kladnem. Vznikne také nová zastávka Praha-Výstaviště. Na kontrolním dni stavby o tom mluvil ministr dopravy Martin Kupka z ODS. „Tohle je jedna z nejdůležitějších probíhajících staveb na české železniční síti. Na novém spojení mezi centrem Prahy, Letištěm Václava Havla a Kladnem probíhají dvě důležité stavby. Jedna tady mezi Bubny a novou zastávkou Výstaviště, a zároveň probíhá stavba mezi Kladnem a Kladnem-Ostrovec,“ uvedl ministr.

Směrem z centra, tedy z Hlavního a Masarykova nádraží, budou vlaky přijíždět na stanici Bubny. Odtamtud se trasa dělí a jedna větev pokračuje rovně směrem na Kralupy, druhá právě na novou zastávku Výstaviště a dále na Kladno. Modernizace trati v úseku mezi Výstavištěm a Bubny počítá mimo jiné i se zdvojkolejením této části.

Nové nádraží bude přímo vedle staré stanice Bubny, bude ale o dost větší, se čtyřmi kolejišti, přilehlým parkem, občanskou vybaveností ve spodním patře a s terasou.

autoři: Kryštof Jiřík , JMys
Spustit audio