Nové oddělení v nalžovickém zámku

10. únor 2005

Ústav sociální péče v Nalžovicích na Příbramsku má nové výchovné oddělení pro mentálně postižené dívky. Dvanáct klientek se v něm učí samostatnosti i základním dovednostem, aby zvládly chod běžné domácnosti. Oddělení vzniklo v rámci rekonstrukce objektu, kterou zajišťuje Středočeský kraj.

V budoucnu by mělo vzniknout ještě další podobné, které zajistí samostatné bydlení 25 ženám i mužům. "Cílem postupné rekonstrukce je především zvýšit kvalitu života klientům zařízení a poskytnout podmínky obvyklé v zemích Evropské unie," řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Josef Vacek. Klientky mají k dispozici samostatný domek s obývacím pokojem, kuchyní, třemi ložnicemi a koupelnami. V kuchyni mohou připravovat snídaně, svačiny a jednoduché večeře. Složitější jídla si donesou z hlavní kuchyně a servírují v obývacím pokoji. O postižené dívky se starají čtyři pracovnice. Budou je učit samostatnému a bezpečnému pohybu v místní obci, ale i dojíždění autobusem do blízkých Sedlčan. Všechny klientky jsou podle svých možností a schopností zaměstnávány v různých provozech ústavu. Ústav sídlí v nalžovickém zámku, který kraj koupil před třemi lety od rodu Schwarzenbergů za 15 milionů korun. Chce ještě koupit za 1,5 milionu korun budovu, která patří k zázemí zámku. Na celkovou rekonstrukci, která by stála odhadem 30 milionů korun, nemá kraj dostatek peněz. Objekt proto opravuje postupně. Letos musí vybudovat kanalizační přípojku na čistírnu vody.

Ústav s 50 chovankami byl v zámku od roku 1986. Předtím byl od 50. let, kdy ho rodu Schwarzenbergů zabavili komunisté, domovem důchodců. Nájem ústavu v zámku měl skončit v roce 2002 a postiženým dívkám hrozilo stěhování. Proti tomu měli výhrady odborníci i rodiče dívek. Nesouhlasili ani místní obyvatelé, kteří si na dívky zvykli a mnozí našli v ústavu práci. V budoucnu by měli být přijímáni i muži.

Spustit audio