Novou alej v Třebichovicích tvoří jabloně, třešně i oskeruše. Vysadili si ji obyvatelé obce

8. listopad 2020

Spolek Třebichovice a obec Třebichovice na Kladensku vysadily novou alej. Ovocný strom, jehož se stali donátory, přišli zasadit obyvatelé obce všech generací.

 

Stromy a keře plní řadu funkcí. Jsou důležité pro okolo rostoucí rostliny, pro živočichy, i pro člověka. Navíc esteticky dotvářejí krajinu. Proto se v Třebichovicích rozhodli stromy a keře do krajiny vrátit. Pustili se do vysazování aleje na Rovinách. Celkem 35 stromků: jabloně, hrušně, třešně a švestky, kaštan jedlý a jeřáb oskeruše, a také 120 keřů, už zapouštějí kořeny na novém místě.

Přesto, že v den D téměř nebylo vidět na krok a teploměr ukazoval jen pár stupínků nad nulou, zájem o vysazování stromů byl velký. Zájemci přicházeli podle časového harmonogramu, aby na místě byl vždy jen jeden člověk nebo jedna rodina. Většinou se patrony stromů staly právě celé rodiny, členové kterých tisícikorunovým příspěvkem podpořili vysazení aleje. Jeden ze stromů má ale patrona speciálního, místní ochotnický spolek Třebivadlo. U každého stromu bude v blízké době umístěná cedulka s botanickým popisem stromu a jménem dárce.

Každý vysadil, jak uměl. Nakolik se mu to podařilo, ukážou další měsíce a roky. Ze stromů, kterým se na novém místě dobře povede, se budou těšit další generace.

Spustit audio