Nový Domov důchodců v Lysé nad Labem je zatím v nedohlednu

12. duben 2009

Lysá nad Labem stále čeká na nový domov pro seniory. V blízkosti tamního náměstí Bedřicha Hrozného ho chce už několik let postavit Středočeský kraj, ale nemůže. Bojuje proti tomu občanské sdružení Lysin a někteří obyvatelé, kteří stojí také za žalobou proti územnímu rozhodnutí. Kraj by sice mohl začít stavět, bojí se ale následků, kdyby spor prohrál. Na nový domov pro seniory čekají už několik let starší lidé z celého nymburského okresu ale i obyvatelé současného lyského Domova důchodců. Natáčel tam kolega Pavel Pavlas.

Obyvatelům lyského domova důchodců vadí hlavně to, že bydlí na zámku. Žijí ve velikých pokojích s až šesti lůžky. Staří lidé si stěžují na nedostatek soukromí a už několik let se těší na stěhování.

Například čtyřiaosmdesátiletá Božena Rozová si nám stěžovala na pokoje ale i na to, že nemůže chodit ven nebo do města. Byť je současný Domov důchodců od centra Lysé několik minut pěší chůze, stojí na kopci a většina seniorů by cestu zpět do domova neušla.

Velikost pokojů vidí jako jeden z hlavních problémů i ředitel Domova důchodců Jiří Hendrich, který nám popsal i další problémy, které musí na tamním zámku řešit. Například střechu, kterou zatéká, nebo jedny toalety na patře pro více než 30 lidí.

Středočeský kraj, který je investorem stavby nového domova čeká na stavební povolení. Nový domov stavět může, ale nechce. A to i přes to, že má jeho budování v seznamu investičních priorit na letošní rok. Důvodem je soudní žaloba, kterou podali proti územnímu rozhodnutí majitelé nemovitostí z okolí pozemku, na kterém má nový domov stát. Náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Miloš Petera nám vysvětlil, že se kraj bojí následků, kdyby spor prohrál.

Vizualizace projektu nového domova pro seniory

Začátek stavby by naopak neodkládal starosta Lysé nad Labem Jiří Havelka. Podle něj město i celé Nymbursko nový domov pro seniory potřebuje. Jak dlouho na něj budou lidé čekat, nedokáže odhadnout. Bojí se ale, že to bude trvat mnoho let.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio