Nymburská nemocnice získala dar, který může pomoci zachránit život novorozencům

22. říjen 2014

Zástupci nymburské nemocnice dnes převzali speciální resuscitační sadu. Dar zakoupený z peněz Středočeského kraje a nadačního fondu Kapka naděje míří na novorozenecké oddělení, kde může pomoc se záchranou životů čerstvě narozených dětí.

Lékaři a sestry využijí resuscitační sadu u novorozenců, u kterých se po porodu objeví zdravotní komplikace, které mohou ohrozit život miminka.

V takových případech je často důležité okamžitě přistoupit k resuscitaci a postarat se o přesné řízení prvních dechů. Resuscitační sada je šetrná zejména k nezralým plícím miminka.

Na nákup přístroje v hodnotě 75 tisíc korun přispěli dva dárci - Středočeský kraj a také nadační fond Kapka naděje, který reprezentuje jeho prezidentka Vendula Svobodová.

S Kapkou naděje spolupracuje nymburská nemocnice už delší dobu. Resuscitační sada tak není prvním přístrojem pořízeným pro nemocnici s přispěním nadačního fondu.

Například před třemi lety darovala nemocnici inkubátor. Letos v lednu pak novorozenecké oddělení získalo další důležitý přístroj - tentokrát na zjišťování žloutenky u novorozenců.

Zdravotníci nymburské nemocnice mohou také nově jednodušeji komunikovat s pacienty s poruchami sluchu. Pomocníkem jsou malé dotykové přenosné počítače.

Sestra nebo lékař mluví s pacientem u tabletu a tlumočnice živě sdělení pacientovi znakuje a zase zpět překládá. Služba je dostupná 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Dotykové počítače si pacienti s poruchami sluchu mohou půjčit na centrální recepci nemocnice. Stačí jim k tomu občanský průkaz.

autoři: Michal Trnka , duch
Spustit audio