Obchvat Mělníka se vzdaluje?

20. leden 2005

Příprava stavby dlouho plánovaného silničního obchvatu Mělníka se může o rok zpozdit. Proti původním předpokladům města i investora totiž stavbě hrozí, že bude muset projít zdlouhavým posuzováním vlivu na životní prostředí kvůli požadavkům obyvatel města i státní správy. Na přípravu této stavby již přitom stát počítal pro letošek s 11 miliony korun. Pokud se je nepodaří vyčerpat, může to zkomplikovat žádosti na stavbu v dalších letech. Novinářům to dnes řekli zástupci města.

Oddálení stavby by bylo pro město zklamáním, řekl vedoucí odboru výstavby a rozvoje Pavel Průcha. Podle původních předpokladů mohla začít stavba v roce 2007, ale pokud příslušné orgány rozhodnou posuzovat stavbu podle přísnějších kritérií, může se začít i o rok později. Ředitelství silnic má již zpracovanou dokumentaci k územnímu řízení na první etapu obchvatu, která začne na Pražské silnici a povede po nově vybudované komunikaci mezi Cukrovarskou silnicí a železniční vlečkou až k Mladoboleslavské ulici. Na obou koncích nová komunikace vyústí do kruhových objezdů. Město již připravuje tým lidí, kteří začnou jednat s obyvateli domů v blízkosti plánovaného obchvatu. Tato stavba si totiž vyžádá demolici několika bytových i rodinných domů i budovy zvláštní školy v blízkosti Cukrovarské ulice. Podle Průchy tak město musí vyjednat náhradní bydlení pro obyvatele 28 bytů, tedy více než 80 lidí. Podle starosty Miroslava Neumanna nabídne město těmto lidem několik variant řešení. Mezi ně patří nabídka přestěhování do městských bytů, umístění starších osob do domů s pečovatelskou službou i nabídka pozemků pro stavbu rodinných domů. Konečné řešení bude podle starosty záviset jak na přání občanů, tak na možnostech radnice.

Budoucí obchvat města by měl vyřešit neuspokojivou dopravní situaci ve městě, které je důležitým dopravním uzlem. Obchvat začne na výpadovce na Prahu, protne Mladoboleslavskou, potok Pšovka, železniční trať, stočí se za městskou částí Blata směrem na severozápad a skončí v lokalitě Průhon, kde se napojí na výpadovku na Českou Lípu.

Spustit audio