Obec Zvěstov se stala novým zámeckým pánem. Chátrající památku koupila za korunu

3. září 2016

Chátrající zámek ve Zvěstově na Benešovsku změnil majitele. Nově je jím obec, která památku i s přilehlým zámeckým parkem koupila za korunu.

Původně chtěla obec koupit jen cestu u úřadu. Protože je to však jediná přístupová silnice k místnímu zámku, majitel ji bez odkoupení památky i se zámeckou zahradou odmítl koupit. Cenu stanovil na jednu korunu.

„Zastupitelé a převážná většina obyvatel to vnímala jako výhodnou koupi, ale samozřejmě našli se i tací, kteří si myslí, že to bude pro obec přívažek,″ řekl nezávislý zvěstovský starosta Karel Babický. Zároveň upozornil, že pokud obec chce něco se zámkem dělat, pak má nyní možnost.

Klenby zvěstovského zámku.

„Jsem ráda, že to takhle dopadlo. Bývalí majitelé sice zámek měli, ale nic se s ním nedělo,″ potvrdila jedna z obyvatelek Zvěstova.

Obec má zpracovaný statický posudek, ze kterého je jasné, že krytina střechy zámku už dosluhuje. „Některé části bude potřeba vyměnit a střechu prodloužit. Voda ze střechy stéká po zdi a ničí omítku,″ poznamenal Babický.

Historie zámku sahá do roku 1350, kdy je první zmínka o majiteli téhle tvrze. V místnostech s klenutými stropy zemědělci za totality sladovali chemikálie a chovali prasata.

autor: haj
Spustit audio