Obrácenou loď pod Pradědem připomíná mohutná dřevěná stodola v Malé Morávce

18. únor 2016
Česko – země neznámá

Každý správný hospodář má u svého stavení pořádnou stodolu. Málokomu se ale podaří takový kousek jako chalupníkovi z Malé Morávky v Jeseníkách. Jeho stodola je totiž kulturní památkou. Co na tom, že stojí už téměř 80 let a že onen chalupník při stavbě nemyslel ani tak na architekturu, jako spíš na peníze.

Schindlerovu stodolu v Malé Morávce rozhodně nepřehlédnete. V blízkosti malebných roubenek se vyjímá jednak svou mohutností, ale hlavně svou nezvykle řešenou střechou. Místní sedlák Rudolf Schindler se ve 30. letech minulého století rozhodl, že po vzoru svých bohatších sousedů začne hospodařit ve velkém. A k tomu potřeboval pořádnou stodolu.

Jenže neměl moc peněz. A tak si nechal od místního tesaře poradit, jak ušetřit na střeše. Zvolil tehdy módní novinku, tzv. Zelingerovu konstrukci - samonosnou, bez krovů a velkých trámů. Postavil proto stodolu nevšedního vzhledu, která vypadala jako obrácený koráb, se spoustou místa na patře pod střechou. Určitě ale netušil, že se právě díky střeše stane jeho stodola o nějakých 70 let později kulturní památkou.

Z chátrající stodoly muzeum a kulturní prostor

Dlužno dodat, že Rudolf Schindler na svém statku dlouho nehospodařil. Přišla válka a po ní nucený odsun německého obyvatelstva. A jeho stodola pomalu chátrala. Od svého postavení v roce 1937 až do roku 2000, kdy ji do majetku převzal obecní úřad Malé Morávky, ji nikdo neopravoval. Teprve poté se začalo s udržovacími pracemi a zjistilo se, že samonosná konstrukce střechy v průběhu času obstála.

A opět se ukázala výhoda otevřeného prostoru na patře stodoly. Už ne pro seno, ale pro výstavy, přednášky a koncerty. Schindlerovu stodolu totiž obsadili nadšení patrioti a historici, kteří v jejích prostorách vytvořili muzeum. Srdce Rudolfa Schindlera by zřejmě zaplesalo, kdyby do ní dnes nahlédl. Tolik zemědělské techniky pohromadě tento nepříliš bohatý muž určitě nikdy za svůj život neviděl.

V patře pod střechou jsou výstavní prostory

Nápad vybudovat v Malé Morávce soukromé muzeum se zrodil v hlavách otce a syna Hornišerových. Nejprve se začali před více než 20 lety starat o kapličku na kopci rozdělujícím Malou Morávku a Karlov. Teprve o pár let později si pronajali chátrající stodolu s prazvláštní střechou.

Pokochat se pohledem na toto stavení můžete v podstatě kdykoliv. Leží hned vedle hlavní silnice spojující Malou Morávku s Karlovou Studánkou. Chcete-li však nahlédnout i dovnitř, prohlédnout si expozici zemědělské historie kraje, archeologických nálezů či dlouhodobou výstavu k historii školství, nezbývá než počkat do května. Nebo si na stránkách www.muzejnik.cz objednat prohlídku Schindlerovy stodoly.

Spustit audio