OBRAZEM: Císař Karel IV. přiváží na hrad Karlštejn korunovační klenoty

7. červen 2015

Král český a císař římský Karel IV. se spolu se svojí družinou vydal uložit korunovační klenoty na hrad Karlštejn. Do cíle cesty by měl průvod, který jde po trase z Radotína, dorazit dnes odpoledne. Už devátý ročník akce připomíná 660 let od korunovace Karla IV. císařem Svaté říše římské.

Královský průvod vyjel z Radotína a veze na Karlštejn korunovační klenoty. V čele průvodu je Karel IV.

„Tady kolem Berounky jsou lidé prostě jiní. Určitě si uvědomovali, jak jejich obce vznikaly a jak císař Karel dokázal tyto obce vymanit z poddanství,“ popisuje představitel Karla IV.

Průvod doprovází spousta lidí a mnozí se k průvodu připojují až cestou. A tak pestrost kostýmů je opravdu velká.

Průvod Karla IV., který míří na Karlštejn

„Vezmou si na sebe historický či historizující kostým. My jsme rádi, že nás doprovodí,“ říká jedna z pořadatelek akce Lenka Svobodová s tím, že historické rozpětí kostýmů je ale samozřejmě větší, než bylo období vlády Karla IV.

Mnozí lidé se také jdou jen na průvod podívat. A chodí třeba i každý rok. „Líbí se nám to, je to hezké. Historie musí žít,“ poznamenává jedna z divaček.

Průvod dorazí na Karlštejn dnes odpoledne. „Cestou nás čeká návštěva měst, které leží na trase z Dobřichovic. Navštívíme Lety, Řevnice, Zadní Třebáň, Hlásnou Třebáň a naše putování zakončíme na hradě Karlštejn,“ dodává maršálek jeho císařské milosti Johan s Chvalovic.

Průvod Karla IV., který míří na Karlštejn
Průvod Karla IV., který míří na Karlštejn
autor: duch
Spustit audio