OBRAZEM: Letoun Be-50 Beta Minor se stavěl čtvrt století. K vidění je v Mladé Boleslavi

19. červen 2015

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi získalo nový unikátní exponát. Jde o funkční československý letoun Be-50 Beta Minor, který byl postaven podle původní výrobní dokumentace.

Na stavbě letounu Be-50 Beta Minor začal už 90. letech pracovat restaurátor letadel Jan Klaban společně s dalšími přáteli v dílnách kbelského Leteckého muzea Vojenského historického ústavu Praha.

Vycházeli při tom z originální dokumentace z firmy Beneš-Mráz v Chocni, která ve 30. letech minulého století postavila dohromady 43 kusů těchto letounů.

„Tohle je 44. kus vyrobený podle původní výrobní dokumentace. Takže žádná replika, je to pokračování sériové výroby,“ řekl Českému rozhlasu Klaban.

K Betě, jak piloti letounu přezdívají, měl vztah už odmalička. „Táta byl pilot a stavěl tohle aero, takže já už ho měl jako kluk v oku,“ poznamenal.

Sportovní dolnoplošník pro dvě osoby měří 8,5 metrů, rozpětí křídel má 12 metrů a létat je schopen rychlostí 180 kilometrů v hodině. Ve vzduchu vydrží asi 4,5 hodiny. „Je to kompletně celodřevěný aeroplán,“ dodal Klaban, který stavbě letounu věnoval čtvrt století života.

Letoun Be-50 Beta Minor v leteckém muzeu
Letoun Be-50 Beta Minor v leteckém muzeu
Letoun Be-50 Beta Minor v leteckém muzeu
autoři: ČRo , duch
Spustit audio