Obyvatelé Milovic odmítají stavbu obří sluneční elektrárny

24. únor 2010

Obyvatelé Milovic na Nymbursku si nepřejí obří sluneční elektrárnu na tamním bývalém armádním letišti. Podle představ současného vedení Středočeského kraje by ji tam měla postavit a provozovat soukromá firma. Nesouhlas místních obyvatel se plně projevil i na jejich jednání se zástupci kraje, města a firmy, která by elektrárnu měla postavit. V milovickém Kulturním domě, kde se bouřlivé setkání konalo, natáčel kolega Pavel Pavlas.

Místní obyvatelé se bojí, že by elektrárna mohla zhoršit životní prostředí. Většina z oslovených s její stavbou nesouhlasí. Lidé by tam rádi viděli park, malé sportovní letiště nebo byty. Jednání se neobešlo bez hádek a osočování. Milovičtí obyvatelé zástupcům kraje vyčítali, že s nimi o elektrárně nikdo nejednal. Představitelé hejtmanství také často mluvili o projektu bývalého vedení středočeského kraje, které tam chtělo vybudovat nákladní letiště a srovnávali ho s plánem postavit na bývalém armádním letišti Boží dar sluneční elektrárnu. V sále to opět vyvolalo bouři odmítavých reakcí. Lidé se ale nehádali jen s vedením kraje. Několik ostrých vět si vyměnili i mezi sebou. Hlavně, když jeden z mužů v sále začal vykládat, o kolik stupňů Celsia se zvýší v Milovicích teplota. Druhý pán ho upozornil, že zdržuje 200 lidí a ať si nejprve prostuduje základy fyziky.

Jasno mezi sebou neměli ani přítomní starostové okolních měst a obcí. Někteří stavbu největší sluneční elektrárny v Evropě podporují. Jiní ji odmítají. Jako například Miroslava Dlouhá, místostarostka Milovic. Podle ní by se sociálně demokratická krajská vláda měla vrátit k plánům bývalého vedení kraje. Tedy by měla začít jednat o stavbě nákladního letiště, které by přineslo do města až 1000 nových pracovních míst. Nezaměstnanost se v Milovicích pohybuje okolo 18%. To se ale nestane. Současné vedení kraje stavbu nákladního letiště zamítlo těsně po svém nástupu do funkce. Středočeský kraj by měl za pronájem pozemku na dvacet let dostat 20 milionů korun. Některým starostům a místním obyvatelům se to ale zdá málo. Podle nich firma, která elektrárnu postaví a bude ji provozovat vydělá na prodeji elektřiny mnohem více peněz. Kolik by to mohlo být, se lidé ale v sále nedozvěděli. Zástupce společnosti, Boris Čajánek to neřekl ani mě. Podle něj není nutné tyto informace uvádět. Jestli bude elektrárna v Milovicích opravdu stát je jen na vedení kraje a Ministerstvu životního prostředí, které by mělo po společnosti a středočeském kraji požadovat studii vlivu na životní prostředí. Sluneční elektrárnu by chtěla firma začít stavět letos na jaře. Odhadované náklady na její vybudování a obnovu celého území se pohybují od 5 do 14 miliard korun.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio