Obyvatelé Vlašimi s protesty proti stavbě pětipatrového domu neuspěli

3. březen 2015

Obyvatelé Vlašimi lidé protestují proti výstavbě bytového domu. Bojí se mimo jiné přistěhování nepřizpůsobivých občanů a vadí jim vykácení zeleně na místě, kde stavba bude. Záležitostí se zabývalo i pondělní jednání zastupitelstva.

Investor Pavel Budil přišel na zastupitelstvo vysvětlovat jak zástupcům města, tak lidem, že stavba pětipodlažního domu nikomu nebude škodit. Lidé z okolních panelových domů ale mají řadu obav. „Tenhle byt jsem kupoval před čtyřmi lety a teď se všechno pochopitelně změní, tak jestli mi to neovlivní cenu nemovitosti,“ ptal se jeden z nich.

Na zasedání přišli i další obyvatelé a snažili se svými námitkami ovlivnit zastupitele, aby neodhlasovali změnu územního plánu, která má povolit investorovi postavit pět pater místo tří. Zastupitelé ale požadavek investora schválili jednohlasně. Podle starosty Luďka Jeništy přihlíželi k názoru městského architekta.


Architekt nám poslal svůj posudek s tím, že v této lokalitě s domem, který bude mít pět nadpodlaží, problém nemá,říká starosta.

Některé přihlížející ani tento komentář ale moc neuklidnil. Například Eva Rýpalová má problém s tím, že kvůli výstavbě investor vykácel několik vzrostlých stromů. „Ty skvosty, které tu rostly několik desítek let, padly ještě před tím, než dostali majitelé souhlas ke stavbě, to mne mrzí,“ dodává.

Stromy podle investora Pavla Budila padnout musely, protože dům se stavět bude za každou cenu. Zastupitelé mohli ovlivnit jenom to, kolik pater stavba bude mít. Zbytečná je podle něj i panika ohledně obyvatel nového domu, která se začala šířit po městě. „Že tady budou bydlet sociálně nepřizpůsobiví, že tady budeme ubytovávat čerstvě propuštěné vězně, že tady mají být nezaměstnaní Romové z Ostravy – to jsme dementovali s tím, že nic takového se tu dít nebude, že máme zájem o seriózní výstavbu,“ potvrzuje Budil.

Vila, která se zboří

Další bod, který se objevil i v petici, je nedostatek parkovacích míst pro nové nájemníky. Pavel Budil opět říká, že to jsou nepravdivé informace.


Máme připravenou dostatečnou kapacitu parkovacích míst. Je zamýšleno 30 až 36 bytových jednotek a parkovacích míst je 34 už nyní připraveno,říká investor.

autor: haj
Spustit audio