Očkování proti pneumokokovým nákazám vám může zachránit život. Právě nyní je pro něj ideální období

21. srpen 2019

Během léta se díky aktivitám na čerstvém vzduchu většinou cítíme dobře a jsme v dobré kondici. Zdravotní problémy, chřipky, virózy a nachlazení nás trápí až v podzimních a zimních měsících. Očkování proti chřipce je dnes už hodně rozšířené a většinou se aplikuje před zimním obdobím. Právě nyní na konci léta bychom ale měli myslet na jiný typ očkování - proti pneumokokovým nákazám. Hradí ho pojišťovna a může vám zachránit život. Radí MUDr. Petr Grenar.

Očkování proti pneumokoku bych jednoznačně doporučil. Toto očkování může hlavně u seniorů a u pacientů s poruchou imunity do budoucna zabránit mnoha komplikacím, které způsobuje pneumokokový zápal plic a pneumokoková meningitida. Je to typ onemocnění, které ve vysokém procentu končí fatálně napříč věkového spektra pacientů.

Ideální čas na očkování je koncem léta

Právě nyní je ideální čas na očkování. Díky letním aktivitám na čerstvém vzduchu a dovoleným se většinou v létě cítíme dobře a jsme v dobré kondici. Očkování má navíc tu výhodu, že v současné době je u pacientů nad 65 let věku hrazeno ze zdravotního pojištění. Pokud se rozhodneme očkování absolvovat, je nutné se předem domluvit s praktickým lékařem, který objedná vakcínu a domluví termín, kdy po zběžném vyšetření a vyhodnocení zdravotního stavu jednorázově aplikuje vakcínu. Krátce po očkování máte už v těle vybudovanou imunitu, která vám vydrží mnoho dalších let.

Závažné onemocnění pozná pouze lékař

Onemocnění je záludné v tom, že sami pneumokokovou nákazu nepoznáme. Jak pneumokokový zápal plic, tak meningitida v iniciálních fázích probíhají pod obrazem horečnatého onemocnění, kdy ale kašel, bolest hlavy a svalů a velmi rychle přechází do závažných a komplikovaných forem. U pneumonie do dechové tísně s fatálními dopady, kdy v prvních fázích nejsme schopni odlišit, jestli máme běžné respirační onemocnění nebo pneumokokovou pneumonii. To rozpozná pouze lékař po vyšetření a biochemických testech. Meningitidy probíhají velmi dramaticky, vývoj se rychle zhoršuje v řádech hodin až několika dnů a komplikace jsou opravdu závažné až fatální. Lepší je preventivně jít problému naproti a nechat se očkovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.