Od pondělí se změní pravidla pro ochranu dýchacích cest. Látková rouška mnohde nebude stačit

19. únor 2021 11:00

Vláda v pondělí vydá opatření, kterým se změní pravidla pro ochranu dýchacích cest. V obchodech, dopravě a na dalších místech s vyšší koncentrací lidí bude povinné nosit respirátory FFP2, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky. Platit má vše od úterý 23. února.

Situace v Česku se podle ministra zdravotnictví za ANO Jana Blatného zhoršila, a to především z pohledu počtu pacientů v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Vláda proto v pondělí vydá opatření, kterým se změní pravidla pro ochranu dýchacích cest.

„V pondělí vydáme opatření, které bude nařizovat nošení FFP2 respirátorů, nanoroušky nebo dvou standardních chirurgických roušek na sobě v místech, kde je vysoká kumulace lidí – obchody, MHD, nemocnice a podobně,“ řekl Blatný s tím, že přesná místa ještě upřesní.

„Pomocně zhotovené tkaniny již nebudou považovány za dostatečnou formu ochrany,“ doplnil s tím, že nařízení bude platit od úterý.

Ochranných pomůcek je podle něj dost. „Respirátory dostupné jsou. Věřím, že se na tom nic nezmění. Situaci sledujeme. Pokud by docházelo ke snížení dostupnosti, budeme na to s jinými resorty reagovat. Proto budou i alternativy – buď nanorouška, nebo alespoň dvě chirurgické roušky přes sebe, kterých je všude dostatek.“

Na dodržování bude dohlížet policie: „Kontrola ochranných pomůcek není tak složitá. Co má k dispozici policie, tak upozorňuji na to, že jsme se dohodli, že je potřeba mít opatření, jak toto vymáhat. V pandemickém zákoně jsou konkrétní sankce pro nenošení roušek. Je třeba si uvědomit, že je nezbytně nutné, abychom si uvědomili, že opatření jsou nastavena pro zdraví jednotlivce i společnosti a stát musí mít nástroje, aby je vymáhal u menšiny, která je nebude dodržovat.“

Dvě roušky na sobě připustila vláda proto, aby nebyl vyvíjen tlak na lidi, kteří nebudou moc sehnat respirátory odpovídající kvality. „Schopnost jedné roušky je menší než u respirátoru, použití dvou roušek je čistě empirické na doporučení epidemiologů. O něco to zvýší efekt roušek. Rouška chrání ostatní, respirátor pak tvář těsní a chrání i vás. Brání vdechování kapének od jiné osoby,“ vysvětlil Blatný.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio