Od září se v centru Prahy zpřísní podmínky pro sdílené koloběžky. Parkovat budou jen na určených místech

14. srpen 2023 17:10

Uživatelé sdílených elektrokoloběžek a kol je budou muset v centru Prahy zaparkovat pouze na předem určených místech. Vedení Prahy 1 se na novém režimu dohodlo s provozovateli půjčoven, pravidla začnou platit v září.

S radním pro dopravu Prahy 1 Vojtěchem Ryvolou z hnutí ANO stojíme u největšího parkoviště elektrokoloběžek a kol v centru Prahy. Jsme pár metrů od Novotného lávky, kol a koloběžek je tady zhruba třicet.

„Vadí, když zasahují do chodníku, že nemůže projet vozíčkář nebo matka s kočárkem,“ říká. Od září by na tomto místě mělo zaparkovat maximálně deset vozítek.

„Samozřejmě si někde, kde je větší prostor, dokážeme představit větší počet koloběžek. Někde budou stačit tři, čtyři a bude to plné. A v případě, že se nedohodnou půjčovny mezi sebou, zakročíme tak, že každá půjčovna tam budce mít určitý počet,“ dodává.

Špatné parkování znamená vyšší poplatek

Takových parkovacích míst bude na území Prahy 1 celkem 140. „Rozdělil bych to na parkoviště, která jsou oficiální, to jsou parkoviště, která jsou vyznačena jak dopravní svislou, tak vodorovnou značkou. Těch máme v současné chvíli 40 a další plánujeme,“ vysvětluje radní pro dopravu.

A potom budou takzvané neoznačené parkoviště, na kterých se s půjčovnami dohodneme,“ doplňuje. Takzvaná virtuální parkoviště najdou lidé pouze v aplikacích.

Pokud zaparkují uživatelé špatně, provozovatel jim strhne z účtu vyšší částku než za běžnou jízdu. Systém povinných parkovišť už delší dobu testuje třeba Praha 2 nebo Praha 3.

„Jsou pořád excesy, kdy to člověk nechá uprostřed chodníku, a pro tyto účely jsou zřízeny kontaktní linky jednotlivými poskytovateli. Kdokoliv může nahlásit špatně zaparkovanou koloběžku nebo kolo,“ uvádí radní pro dopravu Prahy 3 Ondřej Rut ze Strany zelených.

Poslechněte si celou reportáž o nových pravidlech pro sdílená kola a elektrokoloběžky.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio