OKOUNĚT

29. září 2003

Když někdo jen tak okouní, civí, čučí, lelkuje, zevluje, nečině kouká, bez cíle popochází. Popovídáme si dnes o původu slova okounět a hned na počátku řeknu, že k jednoznačnému závěru, jako už tolikrát, ani v případě okounění nedojdeme.

Sloveso okounět existovalo už ve staročeštině, mělo podobu okúnět a o maličko jiný význam než má dnes. Znamenalo nejen zevlovat a lenošit, ale také zdráhat se a být slabý. Jungmann se svém slovníku uvádí i význam stydět se. Přestože sloveso okounět zní česky a existuje i v jiných slovanských jazycích, podle starších etymologů jde vlastně o slovo přejaté. Tento názor zastával například lingvista František Jílek-Oberpfalcer, který ve své knížce Vtipná čeština v roce 1967 napsal: "Hledáme-li obdobný výraz pro váhání, otálení u druhých Slovanů, setkáme se na východě a jihu se slovesy, která mají v základu kun- a také u nás jsou stopy po slovese kunat, otálet s prací. Tento výraz má dávné příbuzenství," pokračuje lingvista. "Staří Římané říkali svému diktátorovi Fabiovi cunctator, váhavec, loudal, protože opatrně a vyhýbavě válčil s Hannibalem." Jilek-Oberpfalcer se tedy domníval, že české okounět a také ruské nářeční kunját, dřímat, ukrajinské kunjaty otálet a dřepět i slovinské kujati se, zdráhat se, pochází přímo od latinského cunctor, váhat, otálet, meškat, prodlévat, rozmýšlet se. Etymolog Václav Machek to neviděl takhle jednoznačně, ale i on mluvil o vzájemné příbuznosti latinského slovesa s naším okounět.

Současní etymologové ale toto spojení pokládají, jak píše Jiří Rejzek, za "málo přesvědčivé", něco jiného však nenavrhují, mají všechna ta slovanská slova, ke kterým řadí ještě kaunetis, stydět se, za opět cituji "málo jasná". Že však slovo okounět nesouvisí s pojmenováním ryby okouna, jak vás možná, stejně jako mě, napadlo, je jasné jak starším, tak současným etymologům. Výraz okounět podle nich nepochází z výrazu oko, zatímco spojení mezi okounem a okem je nesporné. Okoun prý, když je vytažen z větší hloubky, na vzduchu změnou tlaku vyboulí oči.

Napadlo mě také, že okounět by mohlo souviset se slovesem koukat, ale ani to nebyl dobrý nápad, v žádném pramenu jsem nenašel žádnou zmínku o takové možné souvislosti. Ale protože sloveso koukat je také hodně zajímavé, vrátím se k němu ještě zítra.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.