Opravenou Plzeňskou ulici lidé v Berouně chválí i kritizují

19. listopad 2009

Zhruba před měsícem byla slavnostně otevřená zrekonstruovaná Plzeňská ulice v Berouně. Investovalo do ní nejen město, ale i Středočeský kraj. Najdete tu nové povrchy, opravené chodníky, ale i cyklostezku nebo bezbariérové autobusové zastávky. Jak zjistila Lucie Zemanová, po několika týdnech má Plzeňská ulice nejen své příznivce, kteří její současnou podobu chválí, ale i odpůrce, kteří upozorňují na možná nebezpečí.

Oprava Plzeňské ulice byla součástí několikaměsíční rekonstrukce hlavního tahu přes Beroun. Ta se neobešla bez náročných uzavírek a řidiči se tak mnohdy museli obrnit trpělivostí. Zhruba měsíc je ale už celý Beroun průjezdný a výraznou změnou prošla hlavně Plzeňská ulice. Většina obyvatel Berouna její současnou podobu chválí. Najdou se ale i tací, kterým se změny nelíbí. Hlavně nový chodník, jehož součástí je teď i cyklostezka.

Některé maminky mají pocit, že se na chodník nevejdou dva kočárky vedle sebe, když je na něm také cyklostezka. Podle vedoucího odboru dopravy Miroslava Jerlinga je ale řada podobných stížností neopodstatněná a mnohdy pramení jen ze snahy, za každou cenu něco kritizovat. Dva kočárky by se podle něj měly na chodník vejít bez problémů a pokud se přeci jen objeví v části pro chodce více kočárků, na cyklostezce není zase takový provoz a maminky tak na ní mohou na chvíli vjet.

Někteří lidé ale kritizují také umístění některých značek a sloupů, na kterých jsou semafory. Do těchto překážek by prý cyklisté mohli narazit. Město se tedy nakonec rozhodlo dva sloupy, na kterých jsou umístěné semafory, přemístit, a to konkrétně ten v ulici Bratří Nejedlých a u křižovatky v Koněpruské.

Cyklostezka, kterou najdete na Plzeňské ulici v Berouně, bude do budoucna pokračovat až do Zdic, směrem na Žebrák. Mimo to, by se v příštím roce mělo opravit dalších pět ulic, mezi nimi je i ulice Kolárova, přes kterou řidiči jezdí k berounským supermarketům.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio