Oslava a křest

13. prosinec 2007

12. prosince proběhla od 17 hodin v restauraci Cihelna Barfly na Starém Městě dvojitá gorilí oslava, na které se ale, jak už to bývá, bavili hlavně lidé. A měli k tomu hned dva důvody. Prvním z nich byly narozeniny gorilího mláděte Moji a druhý důvod byl křest knihy říkanek o Moje, její rodině a dalších zvířatech z pražské zoologické zahrady. Knížka se jmenuje Proč nehladit ježka, říkanky pro děti i dospělé napsal Miroslav Bobek a krásnými ilustracemi knihu doplnil Pavel Sivko.

A proč jsou říkanky o zvířatech, dle mého soudu, pro děti i dospělé? No přece proto, že je dospělí mohou svým dětem číst před spaním a děti si na nich posléze cvičí paměť tím, že se je naučí, a tak se i dozví něco nového například o gorilách!

Jak probíhal křest? Na improvizovaném jevišti se sešli oba autoři knihy, ale také zástupce nakladatelství Plot Matěj Barták, kmotr a kmotra knížky skladatel a herec Jan Jiráň a herečka Tereza Šefrnová a povídalo se o gorilích říkankách, o malování zvířat, o tom, jak se vydělávají peníze na záchranu goril v Africe a rovněž o vztahu jednotlivých zúčastněných k přírodě. Miroslav Bobek prozradil, že říkanky "testoval" na vlastních dětech, Pavel Sivko podával návod, jak nakreslit gorilu, Jan Jiráň na sebe "práskul", že kdysi chodil do lesa s ladičkou, na které stále "vyluzoval" komorní A v domnění, že tím zaplaší obávané hady, než mu někdo sdělil, že hadi nemají uši. Tereza Šefrnová mimo jiné přečetla několik ukázek z knížky. To aby všichni zúčastnění věděli, o čem je řeč, a nekřtili "zajíce v pytli"!

Autoři a kmotři

No a pak už doopravdy došlo na křest šumivým vínem a spoustu přání všeho nejlepšího. Ale pozor, knížku jsme nepolili, protože takhle se ke knihám nechováme... Jenom jsme si s Proč nehladit ježka všichni ťukli a bylo to. Těch přípitků bylo potom ještě víc, protože jak už jsem napsal, slavily se i narozeniny prvního gorilího mláděte v pražské zoo. Takže Mojo: "Na zdraví!"

autor: Petr Rajchert
Spustit audio