Oslí stezku si užijí malé děti i vystresovaní dospělí. Zkusit ji můžete na zážitkové farmě u Svárova

6. červenec 2023

Také si myslíte, že osel je pomalé a hloupé zvíře? Pokud se vydáte na zážitkovou farmu Oslí stezka u středočeského Svárova, zjistíte, že oslíkovy pomalosti můžete využít k tomu, abyste se i vy sami uklidnili. A budete mile překvapeni, že osel je možná trochu tvrdohlavé, ale jinak velmi chytré zvíře, které o všem přemýšlí. Ale především se můžete vydat na oslí trekking krásnou přírodou.

Součástí farmy Oslí stezka jsou pastviny, na kterých se pase asi deset oslíků, dále cvičná plocha, na které si návštěvníci zkoušejí ovládání zvířat, a odpočinkový areál. Milovníci zvířat si návštěvu farmy užijí po všech stránkách. Především se ale víc dozvědí o oslech. Jen málokteré zvíře si od člověka vysloužilo tolik nelichotivých hodnocení jako oslík.

Osel je ve skutečnosti milý, inteligentní a vnímavý společník. A když si člověk udělá čas vcítit se do něj a vidět věci z oslí perspektivy, žasne nad jeho moudrostí. Například to, co bývá považováno za tvrdohlavost, je ve skutečnosti opatrnost, která je nutná pro přežití v hornatých oblastech, odkud osel pochází. V případě, že cítí nebezpečí, zastaví se, přemýšlí a vyhodnocuje situaci. Tím často zachrání sebe i svého majitele. V tom se liší od koně, který se zachraňuje útěkem.

Kromě toho vás osel svým rozvážným tempem uvede do vnitřního klidu a pohody. Oslíci vnímají vaši náladu a dokážou ji pozitivně ovlivňovat. Svoji vyrovnanost tak předávají ostatním zvířatům i lidem. Po jejich boku se všechno dostává do rovnováhy a pohody, hyperaktivní děti se zklidňují, dospělí zapomínají na stres a starosti a vše se harmonizuje. Oslíci jsou navíc velmi mazliví a přítulní.

Oslíci jsou možná tvrdohlaví, ale také velmi zvědaví

Výlet na oslících okolní přírodou

Zážitková farma Oslí stezka leží v těsné blízkosti Přírodní rezervace povodí Kačáku. Mnoho rodin a milovníků přírody sem přitahuje možnost oslího trekkingu okolní přírodou. Oslíci se vybaví soumarským sedlem, do kterého se naloží místní farmářské produkty. A pak už je jenom na vás, zad si z nabídky tras vyberete dvouhodinový, půldenní nebo celodenní výlet. Součástí je i piknik v přírodě nebo podle počasí kratší zastavení na romantickém místě s chutnou farmářskou svačinou.

Ale ještě předtím než na výlet vyrazíte, musíte se s oslíkem pořádně seznámit. Ve výběhu se naučíte nejen jak oslíka na cestě vést a ovládat, ale také se o něm poučíte a dozvíte se víc o jeho povaze. A zkusíte si ho i vyčesat. Na výlet ale sami nepůjdete, pokaždé vás doprovodí zkušený pečovatel. Oslíka přitom vedete sami, v případě rodiny to jsou rodiče, zatímco na oslících sedí děti.

Pokud by ale i někdo z rodičů rád místo chůze jel také na oslíkovi, může si vybrat jednoho z velkých francouzských oslů, který uveze i dospělého. Běžně oslíci uvezou na svých zádech přibližně dvacet procent své hmotnosti. Je tedy nutné před výletem dobře spočítat, jak velké zásoby jídla a pití oslík poveze, a kdo se posadí do sedla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.