Osud soukromé základní školy v Berouně zůstává nejistý

8. březen 2010

V Berouně by měla vzniknout zbrusu nová základní škola. Oproti stávajícím čtyřem bude soukromá a otevřít by se měla už v září tohoto roku. Jestli tomu tak skutečně bude ale není jisté. Ani po zápisu totiž zakladatelky školy nedokáží říct, jestli bude zájemců dost. V opačném případě by škole chyběly peníze a nemohla by začít fungovat. Jak se situace vyvíjí nám přiblíží Lucie Zemanová.

Individuální přístup, menší počet dětí ve třídě a rozšířená výuka cizích jazyků. Vším tím se bude soukromá škola lišit od klasických základních škol. Rozdíl si ale rodiče také zaplatí, a to školným na půl roku dopředu. Informativní schůzka ukázala, že řada obyvatel Berouna by novou školu přivítala.

Dalším krokem tak byl přirozeně zápis, na kterém jsem nemohla chybět. Po první hodině bylo ale cítit menší zklamání. Zájem nebyl tak velký, jak zakladatelky školy očekávaly. Podle nich se rodiče bojí toho, že škola už nefunguje a že nemá svou historii. Tu ale mají sami učitelé, s jejichž prací se mohli setkat nejen rodiče, ale i jejich děti.

K zápisu nakonec přišlo 26 dětí, které by měly začít navštěvovat nultý až čtvrtý ročník základní školy. I rodiče těchto dětí si své rozhodnutí ale mohou ještě rozmyslet. Mezi ty, kteří ještě nejsou rozhodnutí na sto procent, patří i pan Ivan z Králova Dvora, kterému nevadí platit školné. Za svoje peníze ale očekává odpovídající a hlavně odlišnou výuku. Sám totiž neuznává 30 dětí ve třídě.

Někteří rodiče jsou proti škole právě kvůli penězům. Poukazují totiž na sociální rozdíly ve společnosti, které by existence soukromé školy mohla prohloubit. Její zakladatelky to ale vylučují a vyzývají všechny rodiče, kteří o škole pochybují, aby je kontaktovali a zeptali se na vše, co je zajímá. To, jestli se škola otevře, by se mělo definitivně rozhodnout 15. března.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio