Osvětlení na zahradě, dekorativní textilie, krajty

15. leden 2011

V tomto díle s číslem 215 se dozvíte, jak si osvětlit cestičky nebo různá zákoutí v zahradě během celého roku. Vše potřebné pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová. Na návštěvu ke sběrateli ochranných oděvů a vše, co s touto tématikou souvisí, vás pozve kolega Jan Zítka. Krajty jsou známé tím, že patří mezi největší hady na světě. Více se o těchto škrtičích dozvíte od kurátora oddělení plazů Petra Velenského z pražské ZOO.

Osvětlení na zahradě
Během Vánoc vás možná inspirovali vánoční dekorace ve formě nejrůznějšího osvětlení a přáli byste si pro příští rok světelně vyzdobit nejen váš dům, ale také zahradu. Do práce se můžete pustit hned na jaře. Ať chcete nebo ne, trochu budete muset na zahradě kopat... Ale výsledek stojí za to. Můžete si totiž nejen ještě více užít příští Vánoce, ale osvětlit si cestičky nebo různá zákoutí v zahradě během celého roku. Vše potřebné pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Roberta Virta, fotografa časopisů o bydlení.

Sběratel ochranných oděvů
Velmi neobvyklého koníčka má Petr Hemerle. Už pětadvacet let sbírá plynové masky, ochranné oděvy a vše, co s touto tématikou souvisí. Dnes nás pozve do svého domu a přiblíží nám sbírku ochranných obleků. Tuto návštěvu nám zprostředkuje Jan Zítka.

Jak si vybírat dekorativní textilie
Rádi byste s příchodem nového roku nějak oživili váš interiér? Právě po oslavě nového roku máme na tato rozhodnutí nejen chuť ale také dostatek energie... I menší textilní dekorace nebo výměna závěsu dodá vašemu bytu zcela nový image, aniž byste museli investovat do drahé rekonstrukce. O tom, jak si vybírat dekorativní textilie mluvila Markéta Vejvodová s Miloslavou Nádvorníkovou ze společnosti Vlanad Interiéry.

Krajty
Krajty jsou známé tím, že patří mezi největší hady na světě. Ale neplatí to o všech. Některé dorůstají délky 8 metrů, jiné jen kolem 1 metru. Vydejte se teď s námi do pražské ZOO, kde také mají několik krajt. Víc nám o těchto škrtičích poví kurátor oddělení plazů Petr Velenský. Reportáž mezi terárii v ZOO natočil Jan Zítka.

Kurátor oddělení plazů v pražské ZOO Petr Velenský drží krajtu královskou

Dobrá rada na závěr
Pampeliška: Nepravé hořčiny podporují vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin. Pampeliška uvolňuje stahy žlučovodů, ředí žluč a brání tvorbě hlavně žlučových kamenů. Napomáhá játrům i ledvinám ke zvýšení jejich činnosti. Snižuje obsah cukru v krvi.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.