OVOCE

18. srpen 2003

V poslední době jsem na svou e-mailovou adresu dostal dokonce dva dotazy na téma, zda je rajče ovoce nebo zelenina. Oba posluchači se k těmto otázkám inspirovali při četbě písemné podoby této rubriky, která je umístěna na našich webových stránkách. Druhý z těch dotazů, od posluchače Jiřího Janíka, byl ještě rozšířený o otázku, co se vlastně obecně má pokládat za zeleninu a co za ovoce. To všechno sice moc nesouvisí s hlavním tématem těchto povídání, totiž s jazykem, s původem slov, přesto se na tyto dotazy pokusím odpovědět. A aspoň částečně si přece jen vezmu na pomoc jazykovědu a etymologii.

Rajče všechny mně dostupné prameny označují za zeleninu. Jenže, jak se logicky ptá posluchač Jiří Janík, co je zelenina, co je ovoce a jaký je mezi nimi rozdíl.

Nejprve se podívejme na etymologii slov zelenina a ovoce. Zelenina je název jak se říká průhledný, vznikl z toho, že zelenina jsou zelené rostliny. Základem výrazu zelený je indoevropské ghel- svítit, z něhož vznikla slovanská, baltská i staropruská pojmenování zelené barvy, ale také litevské označení barvy šedé, lotyšské pojmenování modré, bretaňské označení hnědé a staroislandské, německé a anglické pojmenování žluté. Slovo ovoce pak má rovněž staré kořeny, pochází z indoevropských slov růst, zvětšovat se. Původní význam praslovanského ovote asi byl "to, co roste", takže není divu, že ruské ovošči, které z něj vzniklo, znamená - zelenina. Jak je vidět, etymologie nám v rozlišení ovoce a zeleniny nepomůže. Musíme jít do jiných slovníků.

Všeobecná encyklopedie pod heslem zelenina píše: "odborný název pro listy nebo dužnaté části různých rostlin používaných jako potravina v čerstvém nebo konzervovaném stavu". Ovoce pak stejná encyklopedie definuje takto: "zpravidla chutné plody kulturních rostlin, většinou sladké a nejčastěji konzumované za syrova". Zelenina jsou podle této encyklopedie listy a ovoce zpravidla plody, což by rajčata zařazovalo mezi ovoce... Jazykový slovník říká, že zelenina jsou nejen listy, ale i stonky a kořeny a o plodech mluví také jen v souvislosti s ovocem, které charakterizuje slovy: "plody některých rostlin používané zpravidla bez úpravy". Ano, vypadá to, že rajče by spíš mělo být ovoce, ale Naučný slovník zemědělský jednoznačně říká: "Ovoce je název plodů, souplodí a plodenství četných jednoletých i víceletých rostlin, kulturních nebo planých, pokud se tyto plody nepočítají k zelenině (například rajčata, ovocná paprika, cukrové melouny aj.)." Jinými slovy řečeno, přestože rajčata mají mnoho znaků, které by je zařazovaly mezi ovoce, dohodli jsme se, že je budeme počítat k zelenině. No, pro lidi, kteří mají rádi všechno přesně rozškatulkované a logicky zdůvodněné, je v pojmech ovoce a zelenina chaos.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.