PALANDA

20. srpen 2003

V těchto prázdninových časech spíme na lecčem. Nejen jak jsme zvyklí v postelích více nebo méně honosných hotelů či penzionů, ale i na lůžkách poněkud improvizovanějších a méně pohodlných. Nevím, jestli ještě někde funguje ten božský socialistický vynález zvaný spartakiádní lehátka, určitě však v různých těch autokempech mají v chatičkách postel zvanou palanda. Ostatně někteří z nás mají tento úsporný, málo prostoru zabírající druh postele natolik v oblibě, že ho používají i doma.

Popovídejme si tedy dnes o zajímavém výrazu palanda. Když se na význam tohoto slova podíváme do Slovníku spisovného jazyka českého, budeme asi mírně překvapení. Píše se tam totiž: "1. jednoduché lůžko z prken, pryčna (při hromadném ubytování apod.)." Překvapení spočívá v tom, že v definici se nepraví, že palanda je lůžko poschoďové. Většina z nás si přece myslí, že palanda jsou dvě, eventuálně tři pryčny nad sebou. Jak vidět, není to tak, palanda může být i pryčna takříkajíc přízemní, přičemž slovo pryčna slovník definuje jako "lůžko sbité z prken, zpravidla vězeňské, vojenské apod."

Ještě zajímavější než trochu nečekaný význam slova palanda je jeho původ. Je to totiž původ na věc tak obyčejnou a vlastně podřadnou opravdu vznešený. Slovo palanda pochází ze slova palác. Což vzniklo v lidové řeči jako svého druhu žert. Nejdříve se totiž slovem palanda začala označovat lůžka v konírně určená pro kočího. Ta lůžka, obvykle jen tak sbitá z prken, bývala vyvýšená, byly to plošiny ve vyšší poloze nad zemi než obvyklé postele, protože kočí měl mít po maštali přehled, i když ležel. Shlížel pak ze své pryčny jako králové a šlechtici shlížejí ze svých na kopcích postavených nebo aspoň vysokých paláců.

O vzniku slova palác jsem tu už jednou mluvil, tak jen stručně. Otcem českého palác, německého palast, ruského palata, srbského a chorvatského polača a maďarského palota je italské palazzo. Italské pojmenování honosného sídla vzniklo ze jména jednoho ze sedmi římských pahorků, toho, který se jmenuje Palatinus. Na něm totiž stálo sídlo římských cézarů. Podle jména kopce se palatium začalo říkat onomu sídlu a pak postupně jakémukoli honosnému sídlu. Takže slovo palanda, které vzniklo z cizího slova palác je také takzvané cizí. Ostatně stejně jako jeho synonymum pryčna, které pochází od středohornoněmeckého britissa, tenké prkno, laťka. A úplně nakonec dodám, že důstojnému historikovi a politikovi, prvnímu Otci národa Františkovi Palackému se mezi přáteli říkalo "starej Palanda". Autorem té přezdívky prý byl Karel Havlíček Borovský.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.