Památné lípě v Kamenici nad Lipou je 800 let. Vysoká je ale jen tři metry

28. říjen 2015
Česko – země neznámá

V zámecké zahradě v Kamenici nad Lipou na Vysočině roste prazvláštní lípa. Člověk by myslel, že když se po ní jmenuje celé město a je stará už několik set let, bude vidět z velké dálky. Ale ono to tak není. V podstatě má do výšky jen nějaké tři metry. Před skoro 200 lety do ní totiž uhodil blesk.

Bylo to v srpnu roku 1824. Blesk zasáhl hlavní kmen a téměř celý ho zničil. Lípa je ale houževnatý strom a se zraněním se poprala. Veškerou sílu vložila do větví. Dnes je tak torzo hlavního kmene přikryté stříškou a dál už neroste. Zato vedlejší větve rostou do stran, díky čemuž je nutné je podpírat, aby hlavní kmen nerozštíply. Lípa je v péči profesionální dendrologické společnosti.

Když se na lípu podíváme z oken zámku, může nám připadat, že vidíme celý lipový háj. Tak je teď strom široký. „Torzo hlavního kmene má obvod kolem šesti metrů. Původně, do zásahu bleskem v roce 1824, byl vysoký kolem dvaceti metrů, takže strom to byl úctyhodný,“ říká kastelán kamenického zámku Luboš Venkrbec.

Dřevo z poničené lípy našlo dobré využití na zámku. Vyrobili z něj podlahová prkna. „Ta už tady ale dnes nejsou. Pozdější majitelé je nahradili parketami. Z lípy nám tu zůstalo pár průřezů z větví, které musely být uříznuty. I na nich je vidět, jak mohutný je to strom,“ vysvětluje kastelán. Bohužel není možné určit přesné stáří stromu podle letokruhů. Lípa je totiž srostlá z několika stromů.

Zámek Kamenice nad Lipou

Zámecký park v Kamenici nad Lipou na Vysočině je přístupný sice jen do konce října, ale nádherný pohled na památnou lípu je i z oken zámku. Ten je otevřený celoročně.


Spustit audio