PENDREK

24. říjen 2003

Když řekneme, je nám po tom pendrek, nemáme na mysli ani gumový obušek, ani cukrářský výrobek, chceme říct, že je nám to jedno, že je nám to lhostejné, že nám na tom vůbec nezáleží. Slovník spisovného jazyka českého jako třetí význam výrazu pendrek uvádí: "zhruběle nic, vůbec nic". Ano, slovo pendrek má v češtině tři významy a my si dnes řekneme, jak spolu souvisejí.

Pendrek je jedno z abych tak řekl nejžertovnějších slov, která máme v české slovní zásobě. Na počátku je pojmenování "cukrářského výrobku černohnědé až černé barvy, obsahující výtažek oddenku lékořice", citoval jsem ze Slovníku spisovného jazyka českého. Té podlouhlé věci, která některým z nás, mně tedy ne, tak chutná, začali v rakouské němčině žertem říkat Bärendreck. Pro znalce němčiny nemusím překládat, pro ostatní se pokusím o veřejnoprávní opis: jde o medvědí, no drek, pokud víte, co je drek... snad by se dalo říct výměšek nebo odborně exkrement. Medvědí výměšky jsou prý tvarem i barvou lékořicovému cukroví podobné. Rakousko-německé slovo, asi spolu s oním cukrářským výrobkem, převzali Češi, Bärendreck si přizpůsobili na pendrek a veselý život tohoto slova v češtině pokračoval dál.

Když se totiž ve výzbroji prvorepublikové policie objevily gumové obušky, tvarem i barvou podobné oněm cukrářským výrobkům, i když ovšem o hodně zvětšeným, někoho napadlo je žertem nazvat stejným slovem. A výraz pendrek se jako označení policejních obušků v češtině rychle ujal. Ano, v češtině, v němčině, v domovském jazyce slova pendrek, se nic takového nestalo. A ostatně ani ten třetí význam, kterým jsem dnes začal, tedy pendrek rovná se nic, v němčině nemají, ten také vznikl až v češtině. Pravděpodobně pod vlivem původního významu slova pendrek. V češtině používáme pojmenování exkrementů jako synonymum pro nic.

Takže o výrazu pendrek se dá říct něco, co zní docela kuriózně. Vy významu cukrářský lékořicový výrobek je to slovo německé, ve významech obušek a nic je totéž slovo vlastně české.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.